Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК излезе с предложение за повишаване на енергийната ефективност

Европейската комисия излезе с предложение за повишаване на енергийната ефективност, което предвижда до 2030-а година да бъдат постигнати енергийни икономии от 30 на сто. Един от аргументите е намаляване на енергийната зависимост на Европейския съюз.

Всеки един процент икономии на енергия ще означава намаляване на вноса на природен газ с 2,6 на сто, показват изчисленията на Европейската комисия. Тя очаква и редица други позитивни ефекти като нови възможности за бизнеса, по-достъпни енергийни цени за потребителите и по-чиста околна среда. Дали предложението ще бъде одобрено, зависи от страните - членки, които през октомври в Европейския съвет трябва да решат и какви цели да си поставят по отношение на вредните емисии и дела на възобновяемите енергийни източници.

Предложената днес от Еврокомисията цел за повишаване на енергийната ефективност през следващите 16 години ще струва от порядъка на 90 милиарда евро – очакванията са те да дойдат главно от частния сектор. За привличането им обаче ще са нужни и публични инвестиции, и средства от различни европейски фондове.

Малко след като комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви предложението на Европейската комисия, от природозащитната организация "Грийнпис" го определиха като недостатъчно амбициозно и го нарекоха подарък за олигарсите по света, които ще продължат да трупат печалби от внос на енергоносители към ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна