Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият председател на ВКС трябва да бъде избран на 25-и септември

| обновено на 24.07.14 в 17:24
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25-и септември. Eдно от имената, което почти сигурно ще бъде внесено като предложение за тази ключова позиция, е на заместник-председателя на Върховния касационен съд Павлина Панова. Петима съдебни кадровици имат готовност да внесат името ѝ.

Съдии от ВКС изненадаха членовете на ВСС с техен профил на това какъв да бъде следващият председател на Върховния съд. Най-общо казано, той трябва да има безупречна репутация, авторитет сред съдиите, етично поведение, да е познат в професионалната общност, да има активна гражданска позиция, както и да има квалификация в областта на международното право.

Малко преди избора, на 17-и септември в една от най-големите зали на Съдебната палата върховните касационни съдии са поканили всички кандидати за ключовия съдебен пост, за да ги чуят и да формират своята позиция, макар че крайното решение ще е на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд направи своя коментар за начина, по който ще бъде избран неговият приемник в най-конфликтната част на избора - електронно или с бюлетина. Според решението на Висшия съдебен съвет изборът ще стане електронно.

Лазар Груев обаче за пореден път акцентира върху факта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично: 

Бюлетината осигурява юридическия смисъл на понятието "избор" според мене. Тогава ти в един и същи момент казваш "да" за единия и "не" за другия, без да знаеш каквото и да е становище на другите и пускаш бюлетината. Впрочем вие видяхте, че в Европейския парламент се гласува с бюлетини. Българският народ гласува за българския президент с бюлетини.

Задълженията на съдебната власт са почти 7 милиона лева, съобщи председателят на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарeв. В последните два дни още десет съдилища и прокуратури са изчерпали тазгодишните си бюджети и вече общо 95 съдебни структури са "на червено". Той припомни, че при срещата със съдебните кадровици преди време премиерът в оставка Пламен Орешарски е обещал корекции в бюджета, но това не е било направено. Същите обещания имаше и при правителство на ГЕРБ, посочи Кожарев и добави:

Дали това не е някаква атака срещу съдебната власт? Ако е, от тук нататък целенасочена, или умишлена, или пък по друг начин изразена, но в крайна сметка нещо има, което не ми харесва и то не се харесва само на мене. Очевидно не се харесва на всички работещи в тази система, защото проблемите са сериозни.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна