Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Манев: Продадох първата си картина за непълна кутия цигари „Бузлуджа”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изглежда ли различен светът, ако бъде гледан през поглед с възможност чрез изкуството да бъде претворен? Защото художниците притежават сетивност отвъд обикновената. Един от най-изявените съвременни български художници Никола Манев беше гост в рубриката на „Нашият ден” „Специален гост”.
Никола Манев е роден в Пазарджик, прекарал първите години от живота си в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства. От 15 г. прекарва половината дни от годината в Париж, другата – във Варна. Пътува в цял свят.
А светът е различен, когато природата възнаграждава усилията да я видиш. Възнаграждава с въображение.
В интервюто на Мария Костова и Теодор Иванов с Никола Манев ще научите повече за първата крачка – скица, прерисувана от вестник – по пътя на художника. За пътуванията – физически и мета-физически. За града на поетите – Париж. Преди. И за поамериканчения Париж. Сега. За носталгията, любовта към множеството – държави, градове, жени. За нравите тук и нравите във Франция. Затова – как изглежда действителността, а и картините, неописуеми с думи, но осезаеми сетивно, съзерцателно, умозрително.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени