Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриване на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни"

Фолклорни дни с "Фиданките" във Видин

Близо 40 състава от цялата страна подкрепиха идеята за популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор и заявиха участие във фестивала

"Фиданките" на фестивала "Дунавски ритми" във Видин през 2010 година- от тогава до днес момичетата записаха десетки участия на български и международни фолклорни събори
Снимка: Ваня Минева
Фестивалът "Фолклорни дни с Фиданките" във Видин ще се проведе от 25 до 27 юли 2014 година. Организатори на събитието са Община Видин, Сдружение "Фиданките" и Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав". 

Близо 40 състава от цялата страна подкрепиха идеята за популяризиране, запазване и развитие на българския танцов фолклор и заявиха участие във фестивала. Конкурсните си програми съставите ще представят във видинската спортна зала "Фестивална" на 26 юли- събота. Откриването е в 9:30 часа. Председател на журито е академик Красимир Петров, един от корифеите, които са обучили много от днешните ръководители на ансамбли и клубове за автентичен и обработен фолклор. След края на задължителната конкурсна програма е надиграването- в него ще участват по шест танцьори от всяка група, която желае да участва.

"Регистрацията на участниците ще започне от 08:30 часа от ръководителите на групите, които ще теглят жребий за реда на представянето. Според регламента групите трябва да представят в рамките на 6 минути по едно автентично хоро от техния край и едно обработено. А надиграването ще е на хоро "Шира". Ще видим как клубове от останалите региони на страната играят това характерно за нашия край хоро. Критериите за оценяване са автентичност и емоционалност при изпълнението. Оценяването ще става веднага след изпълнението"- обясни Силвана Сюлейман, старши експерт в отдел "Култура“ на Община Видин.

Критериите за оценяване на конкурсните програми са
:
• Автентичност на хорото;
• Стил и характер на хорото;
• Артистичност, душевност и настроение на танцьорите при изпълнението на хорото;
• Обработка и композиция на хорото;
• Техническо майсторство на изпълнителите.
 
Ще бъдат връчени следните награди:

• Голямата награда на кмета на Община Видин
• Награда на журито
• Награда на Ансамбъл "Дунав"
• Награда на ЖТГ "Фиданките”
• Награда за автентичност
• Награда за атрактивност
• Награда за победителя в надиграването.

"Целта на фестивала "Фолклорни дни с Фиданките" е да се популяризира, да се запази и развие българският танцов фолклор. При нас, във Видин, има голяма приемственост между професионалния ансамбъл "Дунав" и местните танцови колективи. Както ние може да заимстваме от тях, така и те от нас" - казва Наталия Кирилова, главен художествен ръководител на Ансамбъл Дунав.

Как от малък клуб по танци, в който се събират предимно жени, които идват с намерението да се поразтоварят от делничното напрежение, "Фиданките" се превърнаха  в танцов състав, познат в цяла България, питам една от танцьорките в групата "Фиданките"- Диана Димитрова:

"Ние сме много далеч от професионалистите, но вероятно зарядът, който носим в себе си, ни кара да изглеждаме по този начин. Разбира се, за нас е много приятно. Но малко хора знаят, че това, което виждат на различните ни изяви, и което вероятно изглежда, че е лесно, всъщност е резултат от много часове  труд."
 
В съботния ден, в 12 часа на обяд, на площад "Бдинци" ще започне голямото готвене на различни ястия в големия "Юнашки тиган", собственост на Ангел Ангелов от Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България. Специални гости на Видин за празника са и уникалните хора от Сдружение "Български Северозапад".

Денят ще завърши с Гала вечер за закриване на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни”, в рамките на който е и фолклорният конкурс. В програмата участват Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав” Видин, Духов оркестър от Княжевац- Република Сърбия и Духов оркестър "Дунавски ритми” Антимово- носител на номинацията "Живи човешки съкровища”. Ще има танци, песни, хора, награди, вкуснотийки.

Организаторите напомнят: Следвайки традицията за истинско фолклорно преживяване, каним всички участници и гости да стилизират своите тоалети в духа на стародавните български традиции и да бъдат облечени в народни (автентични или стилизирани) носии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна