Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Надявам се служебното правителство да е малко по-силно и убедително

Галя Горанова: Следващото управление ще бъде концентрирано около ГЕРБ и ДПС

Надявам се новото служебно правителство да е поне малко по-силно и убедително от предишното такова. Ситуацията е по-кризисна, отколкото преди година. Вероятно това правителство би трябвало да бъде под формулата – оглавявано от експерт с добър финансов бекграунд и при това необвързан, дори индиректно, с политически сили, включително в близкото минало, защото това ще хвърля сянка на съмнение – чий е този кабинет. Това заяви в предаването "Нещо повече" журналистът от в. "Труд" Веселин Стойнев.

Партиите ще се опитат да налагат на президента свои кандидати за министри и премиер или поне да одобряват или не предложените от него. Вероятно ще има серия от тайни или не съвсем явни консултации с президента за такива кандидатури. Мисля, че трудното тепърва предстои, защото едва ли има мнозина кандидати, които искат за 2 месеца да си заложат главата и да си хвърлят кариерите. Второ – едва ли има толкова много кандидати, особено за премиер, които да отговарят на тези условия – хем да са с добро име, хем да не са прекалено обвързани партийно, хем да са с висок професионален престиж в сферата на финансите. Не трябва да възлагаме кой знае какви надежди и претенции към това правителство.

Президентът Росен Плевнелиев посочи три приоритета за дейността на парламента в оставащите дни от неговия живот – актуализация на бюджета и бюджета на НЗОК, Народното събрание да даде разрешение на служебното правителство да сключва договори за външни заеми и специално внимание на дейността на БНБ, за да е работеща през преходния период.

Стойнев обаче е скептичен, че тези задачи ще бъдат изпълнени и според него те ще бъдат стоварени на гърба на следващото редовно правителство:

Има може би някакъв шанс поне за гласуване на бюджета на НЗОК, макар че ГЕРБ настоява това да е в пакет с поправки в централния бюджет. Не показаха политическите сили досега, че умеят да постигат съгласие поне по някои важни обществени проблеми или ако постигаха, то беше с едно протакане, изнудване, взаимно извиване на ръце, дори с погазване на собствена дадена дума. Буквално след излизане от консултации представителите на различните партии говореха една срещу друга. Това не е нормално поведение – когато си съгласен да седнеш на една маса с политическия противник или опонент, а след това да не излезеш с резултат от това, още повече, че става дума за кризисна ситуация и за мерки от спешен порядък.

Журналистът от в. "Сега" Галя Горанова коментира също:

Всяка промяна във властта от такъв характер – смяна на правителство, води до известна нестабилност, тъй като има много неизвестни около новото служебно правителство. Изборите сами по себе си са един обществен трус, а в нашата ситуация още повече. Като сложим към това и известна финансова нестабилност покрай банките – не виждам как следващите месеци ще може да се стабилизира ситуацията, това може да стане евентуално едва след изборите. 

Според нея предизборната кампания вече е започнала. Тя изказа мнение, че следващото управление ще бъде концентрирано около ГЕРБ и ДПС:

Това ще са стълбовете, около които евентуално ще има някакво властово групиране. Ако това стане, е донякъде гаранция за стабилно управление. Не мога да предвидя обществената реакция обаче. Под обществен натиск е възможно отново да се стигне до някакво напрежение, но чисто аритметически такава комбинация бетонира една власт.

Горанова смята, че разформироването на коалицията около "България без цензура" е с цел, защото тя застрашава монопола на ДПС в центъра.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!