Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов живот за Родопския драматичен театър

| обновено на 19.08.14 в 13:14 БНР Новини
Снимка: Родопски драматичен театър







Преди няколко месеца Министерството на културата възстанови статута на Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“. Оттам заявиха намерението си театърът да бъде действително родопски и премиерният спектакъл „Последният пастир“ да се играе на открито с билети на по-ниски цени. Амбицията е този театър да достигне до всяко кътче на тази планина.

В звуковия файл чуйте разговора по темата между Милена Лекова и Александър Михайлов, както и интервю с изпълнителя на главната роля в пиесата "Последният пастир"-  Никола Пашов.. Никола Пашов“Последният пастир“ е на Николай Хайтов и всъщност се казва „Кучета“. Режисьор е Недялко Делев. Заедно с доайена на театъра - Никола Пашов, участват и двама млади актьори – Пламен Славов и Делян Илиев. Хубаво е и мотото  за началото – „Планината прави театъра“. Пиесата е за завръщането, любовта, за надеждата и за свободата.

Актьорът Никола Пашов: Играем на много сцени и си имаме много премиери. Играем около колело, което си е направил последният овчар, разказвайки историята на живота си. Интересна е пиесата. Когато закриха театъра ни преди 4 г. вярвах,че ще се възстанови, но не като държавен театър. В България има много държавни театри, а трябва по друг начин да се процедира. Държавният театър има стари порядки от  едно време и трудно се задвижват нещата. При частния театър или при спонсориране всичко е по-нормално. Дано оцелеем пак в безпаричието. Държавата са нашите пари, народните пари, но нашият народ вече не мисли за театър, отвикнал е от театър. В  града ни  има публика за два салона. Дано хората се върнат в театъра!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна