Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток"

Снимка: Таня Харизанова

Да се обвържат казусите "Белене" и "Южен поток" – за това призова Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Пред "Хоризонт" той обясни:

Извън решенията на Европейската комисия, дори тя да одобри този проект, в което аз дълбоко се съмнявам, а и дори да го одобри, аз мисля, че българското правителство не би трябвало да удължава строителството, докато стои отворен въпросът с компенсациите, които руската страна иска за проекта "Белене". Мисля, че в светлината на липсата на решение по отношение на "Козлодуй", което видяхме, служебният кабинет и следващото правителство са в доста силна позиция да поставят и да обвържат тези два проекта. Още повече, че ако погледнем реално ситуацията в енергийната сигурност на страната, многократно сме подчертавали, че "Южен поток" е далеч назад в листата на приоритетите по отношение решението реално на ситуацията за енергийната сигурност в страната. Той не променя крайната цена за потребителите в България, тъй като ние ще останем зависими от един-единствен доставчик.

Центърът изготви доклад, който анализира основните проблеми на управление на българската енергетика. В него се препоръчва приемането и реално изпълнение на нова национална енергийна стратегия, тясно обвързана с приоритетите за създаването на Европейски енергиен съюз и основана на обективен анализ на рисковете пред енергийната сигурност на България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна