Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика за първи път отбеляза ръст след финансовата криза

Британската икономика за първи път отбеляза ръст, по-голям от този от преди началото на финансовата криза през 2008-а година. Данните за второто тримесечие на 2014-а сочат растеж от 0,8%, което означава, че след шест години Великобритания е успяла най-поле да се съвземе от загубите, предизвикани от кризата.

Националният статистически институт съобщи, че британската икономика в момента е с 0,2% по-голяма, отколкото е била през периода април - юни на 2008-а, точно преди да бъде разтърсена от финансови трусове. Цифрите потвърждават прогнозата на Международния валутен фонд, който само преди дни оповести, че се очаква Обединеното кралство да отбележи най-бърз растеж сред страните от Г-7, групата на най-развитите държави в света. Предвижданията са икономиката да нарасне с 3,2% тази година.

За добрата статистика най-много е допринесъл секторът на услугите, който съставлява 80% от британската икономика. В него освен финансовата дейност в Лондонското сити влизат и сфери като ресторантьорството, хотелиерството и туризма. Други важни сектори на британската икономика като строителството и промишленото производство обаче тепърва трябва да догонват предкризисните си показатели.

От опозиционната Лейбъристка партия предупредиха също така, че по-голямата част от хората още не са усетили икономическото съживяване.

През шестте години на кризата много заплати бяха или замразени, или увеличавани под ръста на инфлацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени