Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху: Призивът на Съвета за сигурност за примирие пренебрегва сигурността на Израел

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя да се сложи край на насилието в ивицата Газа и обвини лидерите на Израел и Хамас, че са безотговорни и допускат хората им да бъдат избивани. По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за "незабавно и безусловно хуманитарно примирие" в ивицата Газа. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на Хамас Хамед Мешаал да проявят политическа воля, за да се сложи край на страданията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче разкритикува призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, защото според него с това се удовлетворяват исканията на ислямистките екстремисти от Хамас, а се пренебрегва сигурността на Израел.

Междувременно световните агенции съобщиха за нови жертви при израелски въздушен удар срещу болница в град в Газа и срещу бежански лагер. При нападението  срещу болницата са убити най малко трима души, а 7 деца са загинали при нападението срещу бежанския лагер.

Десетки хиляди палестинци се събраха на Храмовия хълм в Източен Ерусалим по случай края на рамазана и изразиха подкрепата си за ивицата Газа и протеста си срещу израелската военна операция там. По данни на полицията в митинга са участвали 45 000 души. Демонстрацията е преминала без инциденти.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна