Фамагуста, символът на разделения Кипър, отбелязва 40 години от окупацията си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Послание за единство и решителност, за продължаване на борбата за прекратяване на турската окупация и обединяване на разделения Кипър ще изпратят антиокупационното шествие и митинг днес, заяви кметът на Фамагуста в изгнание Алексис Галанос. Двете събития се провеждат в Дериня, в свободната зона на Фамагуста. 

В отбелязването на 40-ата годишнина от черната дата ще участва президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който е основен говорител на събитието тази вечер. Сред гостите ще бъдат евродепутати, политици и видни личности от Великобритания и Гърция. Политическите партии в Кипър призоваха гражданите на страната за масово участие в шествието и митинга в подкрепа на Фамагуста, като специално се обърнаха към младите хора. 

До турската инвазия през юли 1974 г. Фамагуста е един от най-развитите райони на Кипър, най-известният и процъфтяващ курорт, с най-красивите плажове. В него са се намирали 80% от хотелските легла на острова, а през пристанището му са минавали 75% от търговията на страната. По време на втората фаза от турската инвазия, на 14 август, градът е окупиран и Вароша, кварталът на кипърските гърци, се превръща в град-призрак. Вече в продължение на 40 години той е ограден и под контрола на турската армия. Според резолюциите на ООН градът трябва да бъде върнат на законните му жители, но международните документи не се изпълняват от Турция. 

Съдбата на Фамагуста се превърна в ключов проблем в преговорите, които от февруари водят лидерите на двете кипърски общности – президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу. Кипърската гръцка страна предлага връщането на затворения град Вароша като част от мерките за укрепване на доверието, но според кипърската турска страна това може да стане само като част от цялостното решаване на Кипърския проблем.

В навечерието на отбелязването на черната годишнина президентът Никос Анастасиадис заяви, че няма план Б за Кипърския въпрос. Според него Турция винаги е държала ключа към решаването на Кипърския проблем, тя не е единственият играч на шахматната дъска на Кипър, но е основният. Решение за две държави на острова не е опция, категоричен бе Никос Анастасиадис.


Още от категорията

Археолози откриха древни светилища на развита цивилизация в Чили

Учени от Чили установиха, че археоложките комплекси "Тулан-52" и "Тулан-54" са церемониални центрове от неолита, а не временни селища, съобщи сайтът "Физ.орг". Каменните съоръжения "Тулан-52" и "Тулан-54" се намират в пустинята Атакама в Чили. Разкопките на двата обекта приключиха съответно през 1985 г. и 2015 г. "Тулан-52" бил построен около 5000..

публикувано на 15.11.18 в 02:05

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция

Гръцкото министерство на културата оповести, че археолози са локализирали първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, който според преданието е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците, съобщи "Асошиейтед прес". Според информацията разкопките, проведени през септември и началото на октомври на..

публикувано на 15.11.18 в 02:03

Международният еталон на килограма скоро ще бъде свален от своя пиедестал

Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, скоро ще бъде заменен с математическа константа, предаде "Франс прес". Масата на този цилиндър от платино-иридиева сплав с дължина 3,9 сантиметра и диаметър също 3,9 сантиметра определя килограма от 1889 г. Цилиндърът е се съхранява в Международното бюро за..

публикувано на 15.11.18 в 02:01

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети

Полски астрономи откриха в Млечния път две нови планети, за които може да се окаже, че принадлежат към т.нар. планети-скитници. Това са обекти с кръгла форма и тегло като на планета, но не обикалят около звезда, а се движат свободно из космоса. Според астрономите, подобни небесни тела не могат да се формират самостоятелно, а са били изкарани от..

публикувано на 15.11.18 в 01:59

Прекратено е разследването относно изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей

Френските власти съобщиха, че са прекратили разследването относно изчезването и последващото задържане в Китай на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, предаде "Асошиейтед прес". Не са открити доказателства на твърдението на съпругата му, че е получила заплашително обаждане след задържането му от китайските власти. Грейс Мън беше разказала..

публикувано на 15.11.18 в 01:06
Белият дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, чес е присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом

Телевизия "Фокс нюз" обяви, че се присъединява по заведеното от Си Ен Ен дело срещу Белия дом, предаде "Франс прес". Причина за делото, заведено от Си Ен Ен стана отмяната на акредитацията на журналиста на телевизията Джим Акоста от стана на президентството. Акредитациите не "трябва да се използват като оръжие", заяви директорът на "Фокс нюз" Джей..

публикувано на 15.11.18 в 01:03

За десета поредна година Райфайзенбанк организира благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш"

Досега кампанията е подпомогнала 233 социални, образователни и екологични каузи в цялата страна с над 2 700 000 лв. Приоритет в тазгодишната инициатива ще бъдат проекти с акцент върху наболелите проблеми на обществото, съобщи координаторът на кампанията Руслана Щилянова: " Здравеопазване - майчино и детско здраве, превенция на хроничните..

публикувано на 14.11.18 в 23:37