Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три исторически места в Кипър получиха международен сертификат за високи постижения за 2014 г.

Снимката е от древния град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

Три исторически места в Кипър, забележителни представители на хилядолетното културно наследство на острова, получиха международен сертификат за високи постижения за 2014 г. Наградата ги утвърждава като едни от най-важните туристически дестинации, предпочитани от милионите гости на Острова на Афродита.

Музеят на Кипър в Никозия, древният град Курион край Лимасол и Хала Султан Теке край Ларнака бяха отличени с международен сертификат за високи постижения за 2014 г. Наградите са особено важни за насърчаването на туризма в страната и за популяризиране на богатото й културно-историческо наследство, заявиха от Службата по античността на Кипър, обявявайки високата оценка. Тя се присъжда на базата на отзивите на милиони посетители на историческите обекти във всички страни през миналата година от най-големия туристически сайт в света и представлява престижна класация. Наградата отразява постигнатото високо ниво на поддържане на историческите забележителности в Кипър и осигуряване на качествено туристическото обслужване, коментираха още от Службата по античността.

Музеят на Кипър в столицата е най-старият и най-големият археологически музей в страната. В изключително богатата му колекция се представят само находки, открити на територията на острова.

Един от най-забележителните исторически и археологически паметници на Кипър е древният Курион, град-царство на брега на Средиземно море. Най-известен е впечатляващият му амфитеатър от гръко-римската епоха, който предлага места за около 2000 зрители. Някога сцена за гладиаторски битки, днес той е възстановен изцяло и се използва за театрална сцена. В този амфитеатър се проведе и официалната церемония, на която Кипър пое първото си председателство на Европейския съюз през 2012 г.

Хала Султан Теке има важно историческо и религиозно значение. То се смята за третото свещено място за мюсюлманите в света. Тук е погребана Ум Харам, леля на пророка Мохамед, починала на острова през 7-и век. Самият религиозен комплекс около гроба й е изграден през 18-и век.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени