Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Минималистична София": Алтернативен гид към града

Снимка: автор Николай Николов www.minisofia.com

Уникални  фотографии на привидно банални обекти, като например подлез или вътрешността на спирка на метрото... или градски стълби, в които обаче, зад външната привичност се озъбва диагнозата на обществено-политическата реалност, в която пребиваваме - това са фотографиите на Николай Николов.

Алтернативен гид към град София. Това се казва в обяснението към проекта "Mini Sofia" - "Минималистична София" на фотографа Николай Николов: Това е по-различен поглед към града, най-вече към взаимодействията между човек и среда. Търся нещо, което да извадя от контекста и да го направя да изглежда абсурдно, абстракно, нелепо. Основен лайтмотив в цялото това нещо се явява отчуждеността между хората, която аз смятам за основна болест на едно общество, представи проекта си в интервю за "Преди всички" фотографът. 
Минималистична София
Изненадващ е неговият поглед, защото във всяка фотография можем да видим това, което смятаме, че е отминало с падането на Берлинската стена през 1989, а именно - огромната машина на тоталитарната държава, изправена срещу малкия човек. 
Човекът остава изолиран, малък и самотен, запечатан и рамкиран от геометрията на държавата. 
снимка автор Николай Николов Минималистична София
Вероятно затова фотографиите на Николай Николов привличат интереса на раздела градска лаборатория Сити лаб на The Atlantic. В публикация, озаглавена "Комунизмът, геометрията и историите, които разказват сградите в България", авторът Марк Бърнс обръща внимание на уникалния поглед на младия фотограф Николай Николов към следите от комунистическото минало в градската среда на столицата.
Минималистична София

В интервюто на Ирина Недева за предаването "Преди всички" Николай Николов сподели, че снима по време на дълги разходки пеша из града. Казва, че се стреми да покаже малкия човек чрез средствата на фотографията.

Снимките могат да бъдат видяни в блога на Николай Николов http://minisofia.com/

Цялото интервю с Николай Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!