Доц. Анна Кръстева: Трябва да се започне с реформа на администрацията

Нека отидем отвъд персоналността, за да видим до каква степен има тенденции за промяна

БГНЕС

Вторият ешелон на служебния кабинет донесе първия скандал за начина, по който започна да се конструира кабинетът. Политологът доц. Анна Кръстева от НБУ коментира в "Преди всички": Не можем да сменим начина, дискурса, по който мислим, и до възпроизвеждаме непрестанно думата "скандал". Откривам две причини. Единият фактор е напълно позитивен – това е нарастващата критичност на гражданското общество. Вече не се дава кредит на доверие, който беше като една "зелена карта" нека първо да вярваме, а след това да критикуваме. Пеевски взриви тази възможност. Видя се, че не може да се чака.

Втората причина е по-двусмислена – един от многото кандидати каза, че не е мислил, че ще става министър, за да бъде безупречен. Политическият елит в страните с по-стабилна демокрация е елит в два смисъла на думата елит функционален, като си министър, ставаш член на елита автоматично по функциите, които са ти заложени, и елит в моралния смисъл на думата  в смисъла на една безупречна репутация. Става въпрос за една самоселекция на елита да подбере от многото налични експерти тези с безупречна репутация. Тя трябва да бъде "ситото" за вкарване във властта.

И третото, което е непродуктивно, е съсредоточаването върху персоните, личностите. Персонализирането на властта, вглеждането в конкретните сивита, не каква политика ще се прави – това е големият дефицит на българската политическа сцена. За две години ще имаме четири правителства. Само със сивита ли ще се занимаваме! Кога ще започнем да реализираме реални политики?


Нека отидем отвъд персоналността, за да видим до каква степен има тенденции, до каква степен има желание за промяна. Много добро впечатление правят заявките на множество от министрите, вицепремиера и премиера, че главната задача на това правителство е да успокои средата на основателно гневни граждани, от една страна, и неотговорни, неефикасни елити, от друга. Това наследство "Орешарски–Пеевски" трябва да започне да бъде преодолявано.

В момента всички говорят за големите дефицити в държавата и необходимостта да се вземат кредити като условие за управление. Този дискурс, който виждаме в управлението, все повече хора да се държат като плажуващи на кредит. Това е една много проблематична тенденция и заради това, че нашата политическа сцена в момента не е партийно оцветена. В този вид говорене не виждам желание за реформи. Имаме една огромна, скъпоструваща и тежка администрация – да се започне с реформа на тази администрация. Това, че предишните правителства не са успели, само прави реформата по-спешна.

Интервюто на Таня Величкова с доц. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията
Владислав Горанов

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет

ГЕРБ и Обединените патриоти разписаха механизъм за отзоваване и номиниране на министри в бъдещия кабинет. След поредните разговори Владислав Горанов каза: Принципът е, че тази политическа сила, ако приемем, че са два основни субекта в споразумението, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, тя ще има..

публикувано на 24.04.17 в 19:21
Сергей Лавров

Сергей Лавров: Русия и Запада преминават през период на предизвикателства

На съвместна пресконференция в Москва между върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини , руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Запада преминават през период на предизвикателства: Живеем във време на предизвикателства за отношенията между Русия и Запада. Това не ни радва, но не..

публикувано на 24.04.17 в 19:00

Спорове между управляващи и опозиция във Великобритания след изказване на лидера на лейбъристите

Предизборната кампания във Великобритания навлезе в първата си пълна седмица след като премиерът Тереза Мей внезапно обяви извънредни общи избори. Не само обаче въпроси, свързани с миграцията и търговията, са в центъра на кампанията. Въпросите на отбраната откриха „нов фронт“ между управляващите и опозицията. Лидерът на основната..

публикувано на 24.04.17 в 18:31

Димитър Главчев: България ще работи за стабилна основа за бъдещия ЕС

Като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз през 2018 година България ще съдейства активно за постигане на единна визия за бъдещето на съюза. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев пред участниците в Конференцията на председателите на парламенти на Европейския съюз в Братислава.   България ще работи за..

публикувано на 24.04.17 в 17:54

Красимир Грозев: Нито една държава не ползва половинвековни изтребители

В Министерството на отбраната приключиха анализът, оценката и обобщаването на постъпилите предложения в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Това са Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия. В рамките на правомощията си работната група е обобщила постъпилите предложения и е изготвила протокол, който ще бъде..

публикувано на 24.04.17 в 17:20
Жан-Клод Юнкер

Юнкер дава подкрепата си за центристкия кандидат Макрон

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дава подкрепата си за центристкия кандидат Еманюел Макрон още преди втория тур на президентските избори във Франция. Досега ръководителят на институцията винаги се е въздържал от политическа подкрепа в предизборни кампании в държавите-членки на ЕС.  Причините за промяната в случая обясни говорителят на..

публикувано на 24.04.17 в 15:37

Анкара: Отношенията с Брюксел може да се подобрят, ако ЕС прилага споразумението за мигрантите

Турция е получила само 790 милиона от общо 3 милиарда евро, обещани от Европейския съюз съгласно споразумението за ограничаване на потока мигранти от Турция към Европа. Това обяви Ибрахим Калън , говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган . Калън добави, че отношенията между Брюксел и Анкара могат отново да бъдат на правилния път, ако..

публикувано на 24.04.17 в 15:36