Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Анна Кръстева: Трябва да се започне с реформа на администрацията

Нека отидем отвъд персоналността, за да видим до каква степен има тенденции за промяна

Снимка: БГНЕС

Вторият ешелон на служебния кабинет донесе първия скандал за начина, по който започна да се конструира кабинетът. Политологът доц. Анна Кръстева от НБУ коментира в "Преди всички": Не можем да сменим начина, дискурса, по който мислим, и до възпроизвеждаме непрестанно думата "скандал". Откривам две причини. Единият фактор е напълно позитивен – това е нарастващата критичност на гражданското общество. Вече не се дава кредит на доверие, който беше като една "зелена карта" нека първо да вярваме, а след това да критикуваме. Пеевски взриви тази възможност. Видя се, че не може да се чака.

Втората причина е по-двусмислена – един от многото кандидати каза, че не е мислил, че ще става министър, за да бъде безупречен. Политическият елит в страните с по-стабилна демокрация е елит в два смисъла на думата елит функционален, като си министър, ставаш член на елита автоматично по функциите, които са ти заложени, и елит в моралния смисъл на думата  в смисъла на една безупречна репутация. Става въпрос за една самоселекция на елита да подбере от многото налични експерти тези с безупречна репутация. Тя трябва да бъде "ситото" за вкарване във властта.

И третото, което е непродуктивно, е съсредоточаването върху персоните, личностите. Персонализирането на властта, вглеждането в конкретните сивита, не каква политика ще се прави – това е големият дефицит на българската политическа сцена. За две години ще имаме четири правителства. Само със сивита ли ще се занимаваме! Кога ще започнем да реализираме реални политики?


Нека отидем отвъд персоналността, за да видим до каква степен има тенденции, до каква степен има желание за промяна. Много добро впечатление правят заявките на множество от министрите, вицепремиера и премиера, че главната задача на това правителство е да успокои средата на основателно гневни граждани, от една страна, и неотговорни, неефикасни елити, от друга. Това наследство "Орешарски–Пеевски" трябва да започне да бъде преодолявано.

В момента всички говорят за големите дефицити в държавата и необходимостта да се вземат кредити като условие за управление. Този дискурс, който виждаме в управлението, все повече хора да се държат като плажуващи на кредит. Това е една много проблематична тенденция и заради това, че нашата политическа сцена в момента не е партийно оцветена. В този вид говорене не виждам желание за реформи. Имаме една огромна, скъпоструваща и тежка администрация – да се започне с реформа на тази администрация. Това, че предишните правителства не са успели, само прави реформата по-спешна.

Интервюто на Таня Величкова с доц. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна