Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Мейджър подкрепи чужденците, които идват да живеят и работят във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Джон Мейджър се изказа в подкрепа на чужденците, които идват да живеят и работят в Обединеното кралство.
 
Мейджър, който ръководеше консервативното правителство на страната между 1990-а и 1997-а година, изказа коренно противоположно становище от това на своя наследник Дейвид Камерън.
 
Той заяви, че не всички имигранти идват на Острова, за да живеят на социални помощи. В интервю за Би Би Си сър Джон Мейджър сподели, че през 50-те години на миналия век е израснал с деца на имигранти в беден квартал на южен Лондон. Имиграцията тогава имаше друга обществена стойност, споделя бившият британски министър-председател.
 
Имигрантите идваха у дома. Те бяха мои съседи. Играехме заедно. Не виждах в тях хора, които са дошли тук само за да се възползват от нашата социална система. Според мен, това са хора с характер и амбиция да пропътуват през целия свят, за да усъвършенстват себе си и да подобрят живота на своите семейства. Бих казал, че това е инстинкт, характерен за консерваторите, аргументира се Джон Мейджър.
 
С това свое изказване бившият премиер се включи в дебата във Великобритания за ползата и вредата от имиграцията. Правителството на сегашния лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън взема все по-строги мерки, за да ограничи достъпа на чужденци до социални помощи, като посочва, че масовата имиграция застрашава жизнения стандарт на британците.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна