Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Орешак започва традиционният Панаир на занаятите

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в троянското село Орешак започва традиционният Панаир на занаятите. Над 200 майстори занаятчии са разположили своите шатри в парка на изложението и около него. Панаирът се организира по повод християнския празник Голяма Богородица и храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично".

Панаирът на занаятите в Орешак води началото си още от XVI век, обясни директорът на изложението Иван Чакъров. Занаятчии от цялата страна са представяли своите произведения. В духа на тази древна традиция в парка на изложението гостите могат сами да изработят предмети на грънчарското колело, да се докоснат до магията на дърворезбата, нещо да направят с пирографа, да се включат в тъкането.

Панаирът ще премине под мотото "Живите занаяти". Гостите ще могат да опитат и традиционната местна кухня. Това са ястия, базирани основно на стари рецепти. Надяваме се тази година да ни изненадат с нещо ново и интересно.

По време на Панаира ще се организира и национално изложение на коне. Ще бъде представена каракачанската порода. Тя е в контекста на древните занаяти самарджийството и кираджийството, допълни Иван Чакъров.

Чуйте репортажа на Пламен Христов от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна