Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левски" надигра "Ботев" (Пд) с гол в продължението

"Левски"-"Ботев"
Снимка: БГНЕС

"Левски" спечели за първи път в "А" група под ръководството на Георги Иванов, след като "сините" се наложиха с 2:1 над "Ботев" с късен гол на бившия футболист на "канарчетата" Луис Педро. "Левски" вече е шести и равен с петия "Литекс", докато "Ботев" остава с точка над тези два тима и на две от лидерите в шампионата "Лудогорец" и ЦСКА.

"Левски" и "Ботев" направиха равностойно първо полувреме, но пловдивчаните първи успяха да намерят пътя към съперниковата врата, макар и голът да дойде с помощ от защитата на "сините". Топката беше центрирана отдясно в 19-ата минута и падна на крака на непокрития Томаш Иршак, който обаче не я уцели и я върна към точката за дузпа. Там тя попадна в Стефан Велев, който я отигра още по-комично и я вдигна високо във въздуха, а от всичко това се възползва Цветелин Чунчуков. Той чукна топката с глава и тя влетя в мрежата на капитана на юношеския национален отбор Александър Любенов.

Малко преди гола на "Ботев", "Левски" пропусна едно чисто положение. Владимир Гаджев игра с глава в наказателното поле на съперника и отклони топката към Аниете, чийто удар обаче срещна тялото на защитник на "канарчетата". След гола домакините имаха още едно отлично положение и то отново беше създадено от Гаджев. Халфът на "сините" центрира отдясно и топката попадна точно на главата на набралия скорост Луис Педро, който обаче стреля в страни от вратата и пропусна да накаже бившия си тим.

"Левски" все пак стигна до гол в 51-вата минута, когато най-активният в редиците на домакините Владимир Гаджев изравни за 1:1. Той стреля от около 30 метра, а неговият бивш съотборник Михаил Иванов не се намеси по нужния начин и топката попадна в неговата мрежа. "Левски" беше значително по-силният отбор през второто полувреме, но териториалното превъзходство на "сините" не застрашаваше особено много Михаил Иванов и защитата пред него. По-голямата част от предимно центрираните топки не бяха значителен проблем за стража, а първият много сериозен шанс за "Левски" беше пропилян в 57-ата минута. Тогава Гаджев центрира от ъглов удар, а Георги Сърмов удари топката в гредата.

Така обаче се стигна и до третата минута на добавеното време, когато Роман Прохазка, появил се в игра в самия край на срещата, центрира от дясното крило и намери Луис Педро, а нападателят на "сините" засече топката с глава в мрежата на Иванов. "Левски" спечели мача с 2:1.

Първенство на България по футбол, мач от петия кръг на "А" група:

"Левски" - "Ботев" 2:1 (0:1)
голмайстори: 0:1 Цветелин Чунчуков 19, 1:1 Владимир Гаджев 51,
2:1 Луис Педро 90+3
стадион: "Георги Аспарухов", София
главен съдия: Станислав Тодоров
жълти картони: Аймен Белаид ("Левски"); Михаил Иванов ("Ботев").

състав на "Левски": Александър Любенов, Борислав Стойчев, Аймен Белаид, Пламен Крумов, Мики Орачев (73-Антон Огнянов), Георги Сърмов, Стефан Велев (65-Мигел Бедоя), Владимир Гаджев, Антонио Аниете (85-Роман Прохазка), Луис Педро и Валери Домовчийски;

състав на "Ботев": Михаил Иванов, Милен Гамаков, Пламен Николов, Филип Филипов, Лазар Марин (46-Росен Колев), Лъчезар Балтанов (53-Божидар Васев), Томаш Иршак, Йордан Христов, Мариян Огнянов, Иван Цветков и Цветелин Чунчуков (78-Владимир Айтов).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени