Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Медиите станаха сериозен коректив на властта и на частните интереси, затова атакитe се увеличават

Снимка: БГНЕС

Ставащото показва колко ниско е доверието в прокуратурата, защото това, което тя направи, ако беше на фона на едни чисти и принципни действия, които тя е извършвала през последните месеци, които не са оставили съмнение в никого на чия страна седи, може би нямаше да направи никому впечатление. Съпоставено с останалите неща, които се случваха, обаче не звучи много добре. Това каза за предаването "12+3" на "Хоризонт" управляващият редактор на в-к "Капитал" Алексей Лазаров по повод протестите в София в защита на журналистите, на които прокуратурата извърши проверка заради материали по аферата КТБ.

Адвокат Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на програмата "Достъп до информация" уточни: Сигналът е подаден по два текста – чл. 107 и чл. 326. Този чл. 107 е свързан с подкопаване на устоите на републиката и някакви неща, които очевидно нямат нищо общо с действителността в една публикация. Проверката на прокуратурата е по другия текст – чл. 326, който се отнася до случаи на предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Аз мисля, че всеки човек, без да е юрист, лесно може да се досети, че тук става дума за злонамерени повиквания на тел. 112, например, и други подобни действия, а в никакъв случай не става въпрос за критични публикации.

През последните години българските медии станаха важен посредник и източник на информация за гражданите и станаха сериозен коректив на властта, на политиците и на частните интереси. Затова и опитите те да бъдат атакувани очевидно се увеличават.


Кашъмов оцени високо солидарността на медиите и журналистите в ситуацията и нарече проявата "почти безпрецедентна". Той е изпратил становище в прокуратурата с настояване да се премине към постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство.

Интервюто на Даниела Якова с Алексей Лазаров и с Александър Кашъмов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени