Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудник "Върба – Батанци" на ГОРУБСО–Мадан отново работи

| обновено на 23.08.14 в 16:49
Снимка: БГНЕС

След 15-годишно прекъсване ще бъде открит рудник "Върба – Батанци" на ГОРУБСО–Мадан. Той е в производствен режим от началото на юли, каза изпълнителният директор на ГОРУБСО–Мадан Сергей Атанасов.

Започва производствената дейност с около 2500 тона руда през месец юли. Този месец разчетът е с още 1000 тона отгоре. 15 години рудникът не е работил. Възстановителните работи продължиха почти година и половина. Съгласно концесионния договор, ние трябваше до Нова година да го пуснем в експлоатация, но успяхме пет-шест месеца по-рано. Имаме още един хоризонт в дълбочина, който трябва да бъде отводнен, трябва да бъде възстановен. Изграждане на капитална помпена станция. Пускане на още три-четири работни места. Целта е до края на годината рудникът да заработи с капацитет около 7-8000 производство на месец и да достигне един капацитет от 180-190 човека.

През 1999-а г., рудникът беше затворен заради неизпълнение на разчетите и тотална загуба. В момента там работят около 130 души, а в рамките на месец ще бъдат наети около 30 работници.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на откриването. Той заяви, че предишните управляващи с популизъм са държали цената на тока, задължавайки НЕК с над 3 милиарда лева, направили са и безумни договори.

Като се започне от АЕЦ "Козлодуй" и с "Уестингхауз" до какво ли не. Просто, добре, че си отидоха. Дай Боже, след 5-и октомври да има едно стабилно правителство и да ги реши тези проблеми. Иначе, просто, зимата ще е катастрофа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени