Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани и политици отдадоха почит на жертвите на тоталитарните режими

С молебен пред мемориала до НДК в столицата бяха почетени жертвите на тоталитарните режими. Граждани и представители на десни формации отдадоха почитта си към загиналите по политически причини български граждани. С решение на ЕП, днешната дата е обявена за ден, в който почитаме жертвите на тоталитарните режими. През 2009 година НС прави този ден официален и за страната ни. Пред мемориалната плоча в столицата десетки граждани за пореден път с мъка впериха поглед в черния мрамор, на който са изписани имената на многото български граждани, станали жертви на тоталитарните режими.

Дора Томова разказва за баща си.

Моят баща Благой Томов, полковник, началник на Трета въздушна база, бил е изведен от хора на ДС , които са го търсили многократно. Оттам е изведен и повече никой нищо не знае. Всеки път се вълнувам. Аз бях на 11 години и половина и си спомням много добре всичко, което стана. Преживяхме много, изключваха ме от гимназията по измислени политически причини.

Традиционно на този ден десни политически формации поднасят венци пред мемориалната плоча, всяка в опит да остави своето послание и знак пред обществото. Цецка Цачева от ГЕРБ каза:

Без покаяние не може да има съпричастност помежду ни между всички ни. Най-вредно за държавността днес е разединението между гражданите на България.

Председателят на коалиция "Десните" Илко Семерджиев допълни

Трябва да почетем паметта им и не само това. Трябва да си спомним това, което се е случило през 20 век , за да не позволяваме да се повтаря. Демокрацията е незаменима, демокрацията е спасителна за хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна