Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вацев: Бъдещите депутати ще се разприказват, когато листите са подредени

Снимка: Стаматина Никова

Няма да има недостиг на желаещи да бъдат български парламентаристи. Ще има множество. Това заяви за предаването "12+3" анализаторът Валентин Вацев. Все още е рано за социологически прогнози за изборите, уверен е той: Изненади винаги има, но интересни са не случайностите, а закономерностите. Бъдещите депутати ще се разприказват след няколко дена, когато вече са сигурни, че имат места в листите. Засега, поне в БСП, листите не са готови, това е много драматичен, много нервен момент, който се преживява в тишина. Най-много да направиш скандал на семейството си.

БСП и ГЕРБ са в тежко политическо състояние, но това на БСП е по-тежко, смята Вацев: Съвсем наскоро елитът на БСП се събра и освободи другаря Станишев от поста му поради преминаването му на друга отговорна работа. Когато Станишев си тръгна, той нанесе ужасен удар на Бойко Борисов, като го лиши от противник.  Предполагам, че на Борисов му е шуто. Борисов е политик, който не се чувства добре без персонален противник, така че предполагам спешно трябва да си намери такъв, защото той не може да побеждава без противник.

Според анализатора Бойко Борисов е допуснал грешка, защото за него са гласували хората от средната класа, а той е влязъл в зависимост от най-тънката ципа богати българи, които чрез него решават теснокръговите си проблеми. ГЕРБ все още не е политическо тяло, а избирателна машина, смята той.

Реформаторският блок са мили хора, свръхидеологизирана симпатична секта, които сами никога няма да влязат във властта, но ако някой ги пожелае като брошка на ревера си, те на драго сърце ще украсяват и двата ревера. Това е наследството на СДС-1, СДС-2 и СДС-3. Тях винаги ще ги има и смятам, че трябва да ги има, но в избирателен план те са само брошка.


Самото съществуване на АБВ е закономерен резултат от 13 години феодално управление в БСП, смята Вацев. Стана така, че повечето членове на БСП са социалисти, но повечето социалисти не са в БСП. Ако в България намерите социалист, шансовете му той да не е организиран в БСП са много големи. АБВ обаче не е новата лява партия. Първият ѝ голям ход  беше първата ѝ голяма грешка. Те си позволиха да напуснат БСП с клеймото "ренегати", а тези неща се помнят. Левите хора не обичат така. От друга страна, всичко това не е интересно, освен ако не става дума за очертанията на един бъдещ български ПАСОК – обединена българска левица, която да помири противоречията.

Партията на Бареков има най-малко проблеми, смята Вацев. За съжаление след 6-и октомври ни очаква абсурд. Ще видим как всички основни политически, идеологически, морални различия между всички части на днешния български политически елит вече са се изтрили напълно. Според мен единствената възможна коалиция е "всички със всички", за да могат съвкупно да назначат всички балдъзи и да приберат всички европейски пари.

Интервю на Снежана Иванова с Валентин Вацев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна