Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителят на паметника "Шипка" не е бил поканен на тържествата по откриването му

Снимка: Теодора Михова

Навършват се 80 години от официалното откриване на паметника "Шипка".

Кинолюбителят Валери Добрев е получил първата си голяма награда за сценарий и режисура от кинофестивал в Шумен през 1983-та година за филма си "Да оставиш следа" – очерк за строителя-предприемач и основен специалист по построяването на паметника "Шипка", бай Пеньо Бомбето.

Пеньо Бомбето е бил обиден, защото не е бил поканен по време на откриването през 1934-та г. През 80-те той е разказал на Добрев за трудните условия по градежа върху незалесения връх.

Камъкът се е вадил от самия връх. Даже показваше миниатюрни кариери, от които се е вадил камъкът. Същевременно, вадейки камъните, достигат до заровени лични вещи на опълченците, които вероятно, когато е била най-голямата трудност при тях, са започнали да крият документи, да заравят. Дори са намирали злато на върха. Намирали са и оръжия от времето на самата битка.

Лъвът е бил предвиден да е най-отгоре на кулата и е сочел на изток. Веднага са се появили турският военен аташе и вдигнал гюрлотия защо сочи към Турция. Решават да го обърнат обратно, тогава обаче се появяват сръбски дипломати. За малко да стане дипломатичен скандал. Тогава решават да го свалят в ниското и да гледа на изток, визирайки Русия, откъдето е дошла помощта.

Още интересни подробности можете да научите от разказа на Валери Добрев пред Жулиета Герова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени