Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството оттегли предложената Визия за развитието на страната ни в НАТО

Снимка: БГНЕС
Правителството оттегли предложената от военното министерство визия за развитието на страната ни в НАТО и в европейската отбрана до 2020-а година. В документа се казва, че България е в информационна война с Русия. Премиерът Георги Близнашки определи като неприемливи и крайни някои от текстовете.

Има редица моменти, които най-вероятно ще останат и в окончателния текст, върху който се работи заедно с представители на Министерството на външните работи. Бях много строг с тях и ги предупредих, че предварително текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не могат да се обнародват. Това са твърде чувствителни материи. Националната сигурност вълнува всички.

Документът ще бъде обсъден в понеделник, на извънредно заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на страната, премиерът коментира:

Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Аз не бих искал ние да вземаме страна във въпроса кой е крив и кой е прав в тази ситуация, но ние не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, но аз смятам, че ние трябва да поддържаме една по-умерена и по-балансирана позиция. Аз съм убеден, че в този стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на Срещата на върха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна