Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха за посетители Гробницата на Хонорий пред базиликата "Света София"

Снимка: БГНЕС
320 хиляди лева от бюджета на Столичната община са инвестирани за разкопките, реставрацията и консервацията на комплекса при Гробницата на Хонорий пред базиликата "Света София". Той е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век. Смята се, че е участвал в Сердикийския събор.

Гробницата е открита през 1989 година и е единствената у нас със запазено името на погребания. От днес е отворена за посетители, информира кметът на столицата Йорданка Фандъкова:

След откриването на подземния археологически музей продължихме работа и днес отваряме за посещение този уникален обект - "Гробницата на Хонорий", който става част от подземния археологически музей. Посетителите с един билет могат да посетят както музея, така и гробницата. Предстои следващият етап. Кандидатстваме в Министерство на културата да се направи сеизмично укрепване на църквата "Света София" и заедно с това да се продължат разкопките тук - площадът, който свърза църквата с гробницата на Хонорий. Очаква се да се разкрият нови гробници и разбира се, да продължим и с последния етап, който да бъде свързване на подземния археологически музей с гробницата на Хонорий чрез тунел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени