Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: В София се провежда среща на ICANN за управлението на интернет

Снимка: БГНЕС

Въпросът за управлението на интернет ще бъде една от темите на започващата днес в София конференция на Корпорацията за имена и адреси (ICANN), която отговаря за регистрацията на IP-адресите и домейните в мрежата, съобщи в предаването "Преди всички" Вени Марковски, който е вицепрезидент на организацията:

Ще дойдат много авторитетни хора от целия свят, които да обсъждат в продължение на ден и половина какво се случва в света на интернет и се надявам да чуем и каква е ролята на България, и какви възможности отваря подобна конференция за нашата страна.

Случват се много интересни неща, защото ако по исторически причини интернет е измислен в Щатите и управлението му се осъществява в момента посредством договора, който е между ICANN и щатското правителство, американското правителство преди няколко месеца обяви, че иска да отстъпи тази своя функция, да предаде управлението на интернет в ръцете на световната общност и в момента се намираме в процеса на обсъждане всъщност по какъв начин може да стане това. Американците бяха много точни и конкретни в предложенията си. Те казаха: "Ние ще отстъпим тази роля при няколко условия – първо, интернет да продължи да се развива свободно и демократично, и второ, никое друго правителство да не вземе тази роля, и нито една друга междуправителствена организация". Т.е. предлага се интернет действително да се управлява от всички  от техническата общност, от академичните среди, от правителствата, частния сектор, от всеки гражданин. Обсъждането е отворено за всички.

Вени Марковски съобщи, че утре за няколко часа в София ще пристигне и президентът на ICANN Фади Шехаде. Той ще има среща с всички ключови министри, като тези на вътрешните и външните работи, на отбраната, тъй като корпорацията се занимава и със сигурността в интернет .

Разговора на Савелина Савова с Вени Марковски можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна