Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още една седмица с прекрасни приказки в лятната схема на Радиотеатъра

Всеки ден от 1 до 5 септември от 8.00 часа

БНР Новини
„Как компотените чинийки тръгнаха на пътешествие” е смешно-фантастичната история за понеделник, 1 септември. Разказана е от словашкия автор Петер Беро, който се занимава с много неща, освен с писането на приказки за деца. Математика, физика, философия, писане на учебници и сценарии за научно-популярни филми са няколко от разностранните му дейности и някъде между математиката и учебниците, е създал и няколко остроумни истории за случили се неща, които само на пръв поглед изглажда, че е невероятно да се случат.

Във вторник, 2 септември, можете да чуете „Приключенията на Минуш, момичето котка”. Холандската авторка Ани Шмит започва да пише истории за деца на 39 години, когато се ражда първото й дете и казва, че се чувства на осем години, затова, когато пише за осемгодишни деца, всъщност пише за себе си. За книжките си е получила холандската награда за детска литература „Златният калем“, а  през 1988 г. и голямото световно признание -  медала „Ханс Кристиан Андерсен“.

В сряда 3, септември, очаквайте „Разказът на осела” от Стивън Хопкинс - една странна и интригуваща история, в чийто запис за радиото участват Ицхак Финци, Атанас Атанасов, Богдан Глишев, Сотил Майноловски, Живка Ганчева и много други.

В четвъртък, 4 септември, ще прозвучи „Моето портокалово дръвче”. Тук отиваме в Бразилия и  ще слушаме драматизация по едноименния автобиографичен роман на Жузе Мауру ди Вашкунселуш, в която става дума за препятствията в живота на едно малко момче и мъчителните мигове на трудни решения, когато можеш да разчиташ на много много малко помощ. Този роман е донесъл световен успех на своя автор, в чиито жили тече смесена индиянско-португалска кръв.

В петък, 5 септември, можете да чуете „Приказка за котката”, която е написана от световно известния чешки писател Карел Чапек и това е едната от неговите „Девет приказки и две в повече”, известна и под името „Голяма котешка приказка”. В нашата драматизация участват актьори, чиито гласове са толкова познати на много поколения слушатели на радиото и толкова талантливи, че са спечелили прозвището Златни гласове: Лео Конфорти, Славка Славова, Георги Парцалев, Вели Чаушев, Григор Вачков и други.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени