Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мирчев: В предизборната кампания БСП не трябва да се бори срещу ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

В предизборната кампания БСП не трябва да се бори срещу ГЕРБ, каза в предаването "12+3" политологът проф. Михаил Мирчев. Това беше досега една сбъркана формула. Трябва да се бори за някакви ясни политически цели. Трябва да се сложи ясен антитурски акцент, според мен, или допълнително дистанциране от алчността на ДПС. Трябва да заемат много ясна позиция във връзка с украинската война и специално спрямо руското участие.

Има вероятност ГЕРБ да останат на първа позиция, но те ще останат на първа позиция с около 1 млн. избиратели, дори може да бъдат под 1 млн., т.е. цялото тяхно надуто говорене за пълно мнозинство, за бройка депутати – 110-120, това са абсурдни неща. Втората голяма питанка е какво ще стане с БСП, ще остане ли в групата на големите партии, което означава също някъде от порядъка на 900 хил. до 1 млн. гласа. Това ще се случи, ако се окаже, че БСП се отделя от ръба, над който е надвиснала. Другата алтернатива за тях е да получат нисък резултат и да се окаже, че новото ръководство няма да може да издърпа. /…/ БСП могат да вземат и 50-60 мандата като минимум, вероятно могат да се качат и до 80-90. Най-голямата въпросителна е при тях
.

Проф. Мирчев коментира още: Изненади може да има положителни, в смисъл – да успее някой, който не предвиждаме в момента големи успехи за него, както и да пропадне някой, който в момента е с много надути очаквания и политическа реклама. Що се отнася до избирателната активност – преди всичко я свързвам с възможността за преференциален вот. Хората вече разбраха, че това е възможно, разбраха горе-долу как се прави, разбраха ползата от него, че това е всъщност мажоритарен елемент в пропорционалната система и възможност обикновените граждани, симпатизанти на дадена формация, да кажат например, че вторият трябва да си остане на втора позиция, а друг да бъде прехвърлен на първа позиция. Това ще увеличава избирателната активност.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Михаил Мирчев чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени