Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Стоян Александров ще води 2 листи на "Движение 21"

Снимка: БГНЕС

Рестартът на системата предполага нови цели и на практика обновяване на кръвта на политическата система, преливане на свежа кръв с нови хора. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Татяна Дончева – лидер на политическа партия "Движение 21".

Първото нещо, което е свързано с тази икономическа стабилизация, е свързано със стабилизация на икономиката върху правилата. Трябва да се даде възможност на всеки активен човек да започне работа по това, което има, без да се страхува от рекет, при спазване на условията за конкурентоспособност, за обществени поръчки, и всеки активен човек да може да организира каквото може. Това означава също така намиране на задоволително решение на казуса „КТБ“, защото от това зависи бъдещето на няколко големи сектора, между които е енергетиката, софийската топлофикация, военно-промишления ни комплекс и др. Има необходимост и от експедитивно и спешно въвеждане на електронно правителство. Следващият ключов въпрос в тази икономическа стабилизация за нас е решаването на проблема с т.нар. вътрешно-общностни доставки, които де факто създават привидно законен начин за контрабанда, който удря българското производство, преди всичко земеделско и свързано с производството на хранителни стоки. Петият голям стълб на тази икономическа програма за нас са големите инфраструктурни проекти. /…/ Инфраструктурните проекти са важни за България и големите инвеститори са важни. Въпросът трябва да се реши максимално прагматично и ние да се присъединим към Австрия, Италия, Германия по отношение на трасетата за газ с Русия, разбира се при условията на ЕС за спазване на правилата за конкуренция. Смятам, че и Русия при такива договорки ще отстъпи в крайна сметка на позицията си да бъде контролиращ системата.

Вторите големи цели на "Движение 21" са свързани с радикална промяна на съдебната система, посочи Дончева и уточни:

Изваждане на прокуратурата от съдебната система, избор на главния прокурор от Народното събрание, сменяемост на прокурорите и евентуален реподбор. Избор на ВСС само от съдиите и то от Общото събрание на съдиите.

Гръбнакът на листите на "Движение 21" с кандидати за депутати са лица между 30- и 40-годишна възраст, подчерта Дончева. В листите има представители на на турския и ромския етнос. Сред кандидатите за депутати на партията са и бившите депутати от НДСВ Йордан Мирчев и Ваня Цветкова. Финансистът Стоян Александров ще води 2 листи, посочи още Дончева.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Татяна Дончева чуйте от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени