Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 97 милиона лева е дупката в бюджета на МВР към момента

| обновено на 02.09.14 в 17:38
Снимка: БГНЕС
Близо 97 милиона лева е дупката в бюджета на МВР към този момент, съобщи министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Той допълни, че не са предвидени средства за увеличение на заплатите на полицаите, но проблем с парите им няма да има.

Към 25-и август в МВР има 17 милиона лева, които са неразплатени до момента. Това показват данните от финансовия одит, назначен от Бакалов. Той допълни, че в бюджета на министерството не е осигурено финансиране за близо 42 милиона лева. Липсват средства и за част от обществените поръчки, а до края на 2014-а година има плащания по тях за 67 милиона лева. Сегашното ръководство е спряло някои от процедурите по обществените поръчки. Една от тях е за изграждането на система от т.нар. "трафик-камери". Според Йордан Бакалов системата излиза абсолютно неизгодно на МВР, тъй като фирмата взема повече пари, отколкото е стойността на обществената поръчка.

Не е предвидено увеличение на заплатите на служителите на МВР, няма определени средства и за т.нар. "допълнителни възнаграждения" на полицаите. Министър Бакалов обаче изрично подчерта, че парите на служителите на реда не са под въпрос.

Новото ръководство на МВР ще се опита да възстанови столовете за работещите там. В момента местата за хранене са закрити, а служителите в тях се водят на работа в системата.

Йордан Бакалов посочи, че няма разработвани хора от протестите срещу кабинета "Орешарски". От "Протестна мрежа" изпратиха писмо до служебния министър-председател Георги Близнашки с искане за изясняване дали подобни разработки са правени. 

Вътрешният министър каза още, че МВР е получило като  безвъзмездни дарения от две охранителни фирми загражденията, които опасваха парламента в продължение на една година.

Бившият директор на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев  става началник на кабинета на министър Бакалов. Министърът е сменил и шефовете на Инспектората на МВР Емил Стойнев и на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов. За тази смяна не е е нужна санкция на главния секретар Светлозар Лазаров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени