Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не/юбилейно за Майстора

БНР Новини
Прелюд и фуга (схема на фугата)
Снимка: Василка Балевска
Васил Казанджиев не обича многото приказки. Дори когато не са „празни приказки”. Особено недолюбва едни напомпани слова, каквито обичайно се произнасят по разни поводи, били те годишнини, звания и други подобни. Парадоксът е, че истините, заслужените признания, уважението, обичта в тия слова са автентични и съвсем на място. Очевидно  свръхчувствителният негов музикантски слух долавя и най-малкия фалш, микроскопичната неискреност, прикритите нотки завист. Все капчици катран в медено-колегиалния манталитет, разпространен не само по нашите географски ширини.
От друга страна обаче - когато реши да говори, Васил Казанджиев създава най-обаятелна и вдъхновена атмосфера, наситена с прозрения, дух, искреност и... изтънчена ирония. Не си пожелавайте да попаднете под стреличките на недоловимия от разсеяно ухо негов сарказъм. Тук е безкомпромисен, лукав може би, прави го не с думи, прави го с интонация, тембър и невинни синьозелени очи.
Същото е в работата му на съзидател. Безкомпромисен към себе си и пределно взискателен към съучастниците в изкуството. „Съвършенството е непостижимо”, казва Майстора („освен за Моцарт” неизменно винаги уточнява!..), което през нито един от сезоните в творческия му живот не е спряло стремежа към възможната висота. Едва ли винаги и във всичко е бил удовлетворен. Работата е там, че за Васил Казанджиев спирка, застояване по пътя, dolce vita върху лаврите (впрочем напълно заслужени!), просто не съществува. Той е подвижен, променлив, вечно неспокоен. Никакво тщеславие.
А би трябвало! Когато звездата му пробива небосклона на соцреализма, родовите пътища на модернизма в България са вече прокарани. Жалките опити през 60-те  да бъде неглижирано или по-скоро уязвено явлението Васил Казанджиев биват съсипани поради неговата независимост от композиционните техники на авангарда. Не Майстора им е подвластен, те са негови слуги. При това, нека го кажем, той е един от малцината в България, които владеят перфектно новото писмо на музикалния израз. Така рестартираният поглед към същината на нашия фолклор или Ренесансовите знаци от миналото с лекота преминават в съвременни партитури. Импровизационната свобода, каноничната строгост, рушенето на казионните постулати – това са само част от осъществените намерения на действащия човек.
Действащият човек или Композиторът с характер ще бъде водещата линия в предаванията на „Контрапункт” за септември. Да, Васил Казанджиев е „Композитор на месеца”, но това не важи само за нас. Негови творби и негови диригентски интерпретации насищат целия септември. Слушайте „Музикалните вечери" на програма „Христо Ботев” и ще се убедите в това.
Колкото до нас, екипа на „Контрапункт”, приехме с уважение нежеланието на Майстора да участва директно с гласа си в нито едно от изданията ни. Затова пък разполагаме с пребогатата му „реч” в композициите, които бележат четирите сезона на творческия му живот. Само че – както се оказва, осъществява се един неповторим, авангарден и същевременно омагьосващо ретроспективен пети сезон.Този на сегашното време в неудържимата енергия на Твореца.
Слушайте ни всяка сряда от 19.30, може да научите още някои неща за Майстора. Васил Казанджиев! Всички ваши въпроси и искания за излъчване на обичани от вас творби на Васил Казанджиев може да изпращате на електронната ни поща kp11@abv.bg  или на телефон и Skype kontra.punkt1, които ще са валидни  по време на „живите” ни  предавания.
Започваме от 3 септември. Очакваме ви!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!