Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Васев: Не вярвам сезонът в Народния театър да не започне

Снимка: БГНЕС

Не вярвам, че сезонът в Народния театър може да не започне. За 6-те месеца реално на Министерството на културата не му достигат 4,5 млн. До края на септември, ако тези средства не бъдат осигурени, ще има структури, които няма да могат да отворят вратите си за посетители. Това е много тревожна тенденция, защото тя се разпростира върху цялата сфера на културата. Това заяви в предаването „12+3“ директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Павел Васев.

През миналата година се случи едно неправилно планиране на бюджета на Министерството на културата за 2014-а година. Пред мен имам справка от Министерството на културата, представена в комисията по култура на НС, където е посочено какво е изпълнението през 2013-а – планирани са 56 млн. за сценичните изкуства, а са изпълнени като 69, т.е. с почти 13 млн. повече от планираното е изпълнено през изтеклата година. За настоящата година е написано, че разходите ще бъдат с почти 2 млн. по-малко, т.е. 54,4 млн., но се планират, в справката се посочва, че отново 69 млн. ще бъдат разходите и посочват каква е разликата. От това неправилно планиране започна всичко. Ние го разбрахме с кожата си. Получихме едни предложения от министерството през февруари-март, където ни предложиха да се „самоубием“, т.е. да подпишем едно разпределение на средствата по бюджета за настоящата година, което специално за Народния театър е с около 900 хил. лв. по-малко отколкото за миналата година. Аз отказах, отказа Маргарита Младенова и Владимир Люцканов. До ден днешен ние нямаме утвърден бюджет от Министерството на културата.

Васев подчерта, че политиците са загърбили образованието и културата. Той добави, че няма как държавата да има икономически просперитет, ако не се развиват образованието и културата й.

Павел Васев посочи с какви постановки ще започне юбилейния 110-годишен сезон на Народния театър. Годишнината на театъра ще бъде отбелязана през месец ноември.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени