Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йончев: Русия ще търси политическо решение и няма да бъде сама

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неумелата намеса на Европейската комисия (ЕК) в ситуацията на Майдана направи системата неуправляема. Идеята, която се върти - с опита да се включи Украйна в НАТО, е изключително опасна и безперспективна. Това заяви в предаването "Нещо повече" проф. Димитър Йончев.

Вчера в контактната група за пръв път прозвучаха нотки за политическо решение. Не виждам друг изход. Другото е безумие. Въобще, тази ескалация оставя горчив привкус по отношение на бъдещето ни, тъй като сега вече си даваме сметка, че живяхме две десетилетия в един много равновесен свят. В този свят говорехме много деликатно и внимателно. Спомняте си как представяхме идеята за противоракетната система – като нещо, което ще ни пази от ракетите на Иран. Иран напоследък става съюзник на САЩ в някои отношения. Така че противоракетната система май съвсем откровено е насочена срещу Русия. Тази откровеност по-рано липсваше. Поставянето на Русия като враг, санкциите - сякаш, че всичко това започна под диктовката на Русия и въобще така се отиде твърде далеч. Един от бившите министри на Франция направи много добро изказване, като каза, че Западът проявява много висока безотговорност. Това не е конфликт отпреди няколко месеца. Това е от 20-ина години - нараства стремежът да се настани военна сила до границата с Русия, което не отговаря на геостратегическата ситуация отпреди години. Не виждам смисъл от изостряне на тона, защото говорим за свръхвъоръжени ядрени сили.

За позицията на страната ни по отношение на конфликта в Украйна проф. Йончев коментира:

Това е чист геополитически въпрос, чист геополитически опит да се настани нов геополитически играч в този регион, до самите граници в Русия. Това напрежение се отразява върху сигурността и равновесието в света. В този смисъл нашата България, тя е малка в този мащаб, обаче заема едни много крайни позиции. Имам чувството, че вече се върнахме в епохата, когато нашето Министерство на отбраната преди един век се казваше Министерство на войната. Такива изказвания, каквито направи неговият министър, просто не отговарят на мощта и възможностите на България. Ние не сме говорители на НАТО. Ние сме на територия, пряко свързана в много отношения с целия Изток. Трябва да бъдем по-внимателни. Аз призовавам тези, които вземат решения, да зачитат историята. Тя е най-голямата ни ценност, която имаме. Да бъдат внимателни, защото това формира бъдещето. /…/ Машинката ни за изработване на националния интерес много скърца и според мен не работи.

Според Йончев Русия ще търси политическо решение и няма да бъде сама.

Русия няма интерес да прекрачва една определена граница, смята ген. Чавдар Червенков – бивш ръководител на Военното разузнаване, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. По отношение на Крим Червенков отново повтори, че ключовата дума е Севастопол. Той обясни къде е повратната точка за ескалацията на конфликта. Ген. Червенков коментира и българската позиция:

Независимо от дебата, който предизвика "Визия 2020" за това има ли заплаха от страна на Русия за България, или няма, ние сме длъжни да наблюдаваме какво става в този регион и не само в него. Дори и с този документ, предизвикал такива ожесточени дебати и спорове, това, което е написано в него, е така. Оказва се, че районите, от които може да произтече някаква заплаха за нас, вместо да намаляват, се увеличават.

Журналистът от "Дойче веле" Александър Андреев посочи, че мненията в Германия за нови санкции срещу Русия са разделени. Управляващата коалиция подкрепя идеята за нови санкции, а Лявата партия е против. Мненията се определят от фактори като историческо, политическо и икономическо равнище.

За Германия дискусията е особено важна и болезнена не само поради трагичната роля на нацистка Германия във Втората световна война, но и поради онази политика, която след Втората световна война първоначално във Федералната република, Западна Германия, а после и в Обединена Германия, беше общоприета и общовалидна за всички политици, а именно, че Германия е една мирна сила, че тя не се намесва в никакви военни конфликти, култура на военното въздържане, а в момента именно тази дългогодишна традиция се подлага на съмнения и има много политически призиви тя да бъде реализирана.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна