Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ек. Захариева: Без спешни решения сектор "Енергетика" може да стигне до колапс

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Държавните органи често са вземали решенията в сектор "Енергетика" без достатъчно експертиза и анализ и със съмнения за политически привкус, смята председателят на новосъздадения Енергиен борд и вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева. По думите й, ако не бъдат взети спешни решения за преодоляване на дисбаланса в енергийната система, има опасност тя да изпадне в колапс.

Никой от участниците в сектора не иска и не бива да плати цялата цена за дисбаланса в системата, посочи Захариева преди началото на първото, закрито за медиите, заседание на Енергийния борд. Тя обясни основните проблеми, които той трябва да реши:

Трябва да се осигури ефективно работещ пазар на електрическата енергия и на другата част от сектор "Енергетика", трябва държавата да успее да осигури атрактивна бизнес среда, трябва да осигурим и социална политика, тоест работещ сектор, но на цена, поносима за потребителите на услуги. Трябва да осигурим и опазване на околната среда, и равнопоставеност на участниците в сектора.

Още преди първото заседание на борда Захариева съобщи, че се планира неговият състав да бъде разширен: Ние ще ви предложим именно създадането на един експертен съвет към този борд, който да може да подготви дневния ред и да предлага на нашето внимание предложения за взимане на решения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна