Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN: Исканото увеличение ще коригира ценови грешки на ДКЕВР

| обновено на 02.09.14 в 17:59

Енергоразпределителното дружество EVN, което поиска увеличение на цената на тока в Югоизточна България почти с 18%, обясни предложението си със стремеж към разходно ориентирани цени, избягване на скрити дефицити в системата, покриване на реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи. Новата цена на тока ще коригира една от грешките на последното ценово решение на енергийния регулатор, с което ДКЕВР определи изкуствено ниска цена от 30 лева за мегаватчас на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа, посочват от енергодружеството. 

Ако регулаторът одобри предложеното увеличение на цената, от 1-ви октомври абонатите в Югоизточна България ще трябва да плащат по 18 стотинки за киловатчас дневна тарифа и по 11 за нощна. 
За "Хоризонт" Петър Костадинов от EVN обясни: 
Ние, като експерти, имаме тази отговорност да казваме нашето мнение за това колко пари трябва да се влагат всяка година, така че да имаме тази нормална услуга. За съжаление този дебат до последната година и половина-две беше изкривен и не се вземаха предвид реалните цифри. Този процент е изчислен на базата на това дали искаме мрежата да се развива в нормални темпове или просто искаме да отлагаме инвестициите за едно неясно бъдеще, така, както е в момента, и с риска да се налага да инвестираме двойно след година, след две, след три.
От дружеството ЕНЕРГО-ПРО заявиха, че все още не са внесли в регулатора заявление за цената на електроенергията, посочи управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна Стефан Абаджиев:
Нашата компания се намира в състояние на оцеляване от миналия месец декември. 
По повод повдигнатата от EVN за цената на тока от ЧЕЗ заявиха, че ще изпратят становище до края на деня. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна