Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерските разходи и обществените поръчки са риск за бюджета

Разходите на министерствата и  обществените поръчки създават риск за бюджета, заяви заместник-министърът на финансите Теменужка ПетковаГодишните приходи на министерствата се изпълняват, като изостават само в Министерството на земеделието с 45 на сто, в Министерството на образованието и науката с 14 на сто и в Министерството на околната среда и водите с 31 процента от приходите, заложени в годишния план. 

По-бързо от предвиденото е изразходването на средствата в Министерството на регионалното развитие, където вече са изхарчени 78 на сто, при Министерския съвет – 72 процента и МВнР с изразходвани 67 процента от заложените в бюджета. При тях съществува риск от неизпълнение на въведеното законово ограничение за разходване на средствата до 90 процента спрямо утвърдените, съгласно актуализацията в Закона за бюджета за годината.
По предстоящите плащания по договори до края на годината не е осигурено финансиране  в размер на 267.33 млн. лева, посочи Петкова: Тези финансово неосигурени договори всъщност водят след себе си един много сериозен риск, министерствата да не могат да изпълнят до края на годината свои основни дейности и политики. И ако тези разходи, както и просрочените задължения, евентуално бъдат прехвърлени в следващата бюджетна година, това неминуемо ще доведе до утежняване на състоянието на бюджета за 2015-а година.
По отношение на недостига на средства за обществените поръчки в размер на малко над 1 милиард лева, Министерството на финансите препоръчва: Да се направи анализ на потребностите на тези обществени поръчки и там, където е възможно, да бъдат редуцирани, с цел да се минимизира този риск от поемане на допълнителни задължения, за които не е налице финансов ресурс.
Друг риск са авансовите плащания по европроекти, които после Европейската комисия не верифицира и разходите остават за сметка на държавния бюджет.
Одитът на ведомствата е направен в периода 14–27 август. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна