Байко Байков: Очакваме над 10% спад в туризма

Над 10 % спад в туризма през тази година, прогнозира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

Според Байко Байков причините за очаквания спад са данните за летния туристически сезон и слабата рекламна кампания от страна на държавата:
За съжаление много са пазарите, които реализираха спад. Обясними са причините за това. Макар че държавата имаше възможност да компенсира този спад, но не го направи и към момента всъщност няма абсолютно никаква сериозна рекламна кампания на основните пазари. Най-неудовлетворителното е, че от страна на администрацията ние нямаме абсолютно никаква официална информация за това какви средства са изразходени по отделни пазари, какви туристически продукти се рекламират.
Според Калин Драганов, член на Управителния съвет на организацията, спадът на туристи от Германия през това лято е 5 на сто, а от Холандия 30 процента. По думите му статистическите данни за броя туристи и за приходите приходи са неточни:
Тъй като така или иначе държавата от край време нехае за развитието на бранша, всяко следващо правителство се опитва да надува цифрите и те стигнаха до безумната цифра 8 милиона. Въобще не е толкова оптимистично настроението, както се представя от централната власт
През това лято престъпността на Слънчев бряг се е увеличила значително, добави Драганов:
Нашият холандски партньор ни прати официално писмо, че ако това нещо не се промени, те ще спрат програмата
Сред причините за неточната статистика е нагласата да се крият обороти и туристи, коментира Байков. Вчера министърът на икономиката Васил Щонов съобщи, че за първите седем месеца на годината има 6,7% ръст на чуждестранните туристи, а приходите са нараснали с малко над 4 на сто.

print Отпечатай
Още от категорията

Влошаване на икономическото доверие в България и в целия ЕС

През май икономическото доверие в Европейския съюз (ЕС) се влоши за пръв път от пет месеца насам, отстъпвайки от близо 10-годишен връх, достигнат през април, като в същото време и аналогичният индекс на Европейската комисия (ЕК) за България парира част от добрия отскок, регистриран месец по-рано. Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се..

публикувано на 30.05.17 в 13:58

Изненадващо отстъпление на икономическото доверие в еврозоната

Бизнес доверието в еврозоната отстъпи през май от близо 10-годишния връх, достигнат месец по-рано, въпреки нарастването на оптимизма във Франция след убедителната победа в президентската надпревара на центриста Еманюел Макрон над антиевропейския кандидат Марин льо Пен. Известното влошаване на общото икономическо доверие в региона се дължи на малко..

публикувано на 30.05.17 в 13:23

НСИ отчита рязко подобряване на стопанската конюнктура в България

През май общият показател на бизнес климата в България се повишава с цели 3,2 пункта спрямо предходния месец, когато нарасна с 0,7 пункта, достигайки нов близо 9-годишен връх, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Солидно подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано във всички наблюдавани..

публикувано на 30.05.17 в 12:11

По-добър от очакваното растеж на френската икономика в началото на годината

През първото тримесечие на годината икономиката на Франция се разшири по-силно, отколкото показваше първоначалната оценка на официалната статистика Insee, но въпреки това темпото на растеж изостава спрямо останалите членове на еврозоната. Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през периода януари - март 2017..

публикувано на 30.05.17 в 11:48
Евклид Цакалотос

Гърция опроверга информацията, че заплашва своите кредитори с умишлен фалит

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос опроверга информацията на немското издание "Билд" , че страната заплашва да предизвика умишлен фалит, като не погаси предстоящите през юли външни задължения за около 7,5 млрд. евро. "Билд" изопачи това, което казаха вчера. Никога не съм заявявал, че Гърция няма да погаси своите външни задължения през..

публикувано на 30.05.17 в 11:21

Спад на еврото след подновени опасения за Грекзит и притеснения за предсрочни избори в Италия

Еврото се намира под натиск от продажби спрямо останалите основни валути с оглед на подновени опасения около спасителната финансова програма за Гърция, притеснения за предсрочни избори в Италия и с оглед на вчерашно изказване на президента на ЕЦБ, че еврозоната все още се нуждае от продължаване на стимулиращата парична и лихвена политика на..

публикувано на 30.05.17 в 10:47

Гърция се отказва от следващия спасителен транш, ако няма сделка за облекчаване на дълга

Властите в Гърция са заплашили, че могат да откажат следващия транш от финансовата помощ за страната в размер на 7 млн. евро, ако международните кредитори не успея да постигнат сделка за облекчаване на гръцкия дълг. Това съобщават неназовани източници на немското издание "Билд". Предупреждението е факт около две седмици преди следващото заседание на..

публикувано на 30.05.17 в 10:15