Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нася Кралевска: „Без заглавие“ отразява вълненията и надеждите на хората

Всеки намира в „Без заглавие“ по нещо, каза Нася Кралевска, автор на двете книги „Без заглавие: Рушители и строители на България“и “Без заглавие: Комунизмът в битка с демокрацията”, в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

Тя е завършила немска филология и журналистика. Работила е като редактор в София. В Америка започва като университетски преподавател. Успоредно с това превежда романи, пиеси, разкази. След 1990-а г. с готовност сътрудничи и на демократичния печат в България.

Това, което радва читателите е, че „Без заглавие“ отразява вълненията  и надеждите на хората. От магнетофонни записи съм отразила речите на опозиционните лидери, вълненията на хората, техните мечти. От личните дневници на актьора Йосиф Сърчаджиев съм отразила вълненията и големите събития от Дните на града на истината и първите избори през юли 1990-а година. Така че всеки намира в тази книга по нещо, добави тя.

В книгата Кралевска съпоставя 1944-та година с 1989-а година: Това, което става след 9-и септември, е отразено накратко в 140 страници, които обхващат 10 години, защото комунизмът не става за ден или за един-два месеца. Всички етапи и терори са отразени много ясно, както и предателската роля на БКП по време на „Червения режим“ и предлагането ни като 16-а република на СССР на два пъти. Безпомощността на нашата прокуратура, която след 1989-а година не успя да осъди престъпниците.

Цялото интервю на Ирина Недева с Нася Кралевска чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!