Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дания откриха викингска крепост

Датски археолози откриха в гр. Кьоге, разположен в западните части на страната на остров Шеланд, нова крепост на викингите. Съоръжението е с характерна кръгла форма, опасано е от вал с широчина около 10 метра и ограда от заострени дървени колове, предаде ИТАР-ТАСС. Досега на територията на Дания са открити четири цитадели с такава форма и учените са били сигурни, че в страната няма повече подобни конструкции. Заради това датските специалисти нарекоха находката уникална. Те твърдят, че тя ще намери място в учебниците по история.

Това е сензация! Викингите са били и в други държави, но само в Дания се срещат кръгли крепости и мнозина вече бяха загубили надеждата да открият подобни нови укрепителни съоръжения, твърди в интервю за в. "Политикен" Ласе Зоне от Копенхагенския университет.

Последната от откритите по-рано крепости на викингите в Дания е намерена преди 60 години, припомнят специалистите. Новата крепост, която получи името Вал Боргринг, е третата по големина от общо петте съществуващи крепости. Нейният диаметърът е 145 метра. Учените все още не са я датирали точно, но са на мнение, че тя е на около хиляда години, на колкото са и откриваните преди викингски крепости. Тогава в Дания е управлявал крал Харалд I Синезъби (930-986). Харалд, който получил прякора си Синезъби, защото бил пристрастен към боровинки, се е прославил със завладяването на Норвегия.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна