Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата на Роден в София може да бъде разгледана до 15-и септември

Снимка: Петя Генова

Изложбата "Метаморфози", посветена на творчеството на големия френски скулптор Огюст Роден /1840-1917/, може да бъде разгледана до 15-и септември, напомнят в съобщение до медиите от Националния музей за българско изобразително изкуство. Благодарение на сътрудничеството на Френското посолство в София и на Министерство на културата, както и на музея "Роден" в Париж, който безвъзмездно предостави 80 скулптури от гипс и бронз и 20 рисунки с молив и акварел на артиста, българската публика има възможност да се докосне на живо до творбите на забележителния френски творец, отбелязват от музея.Снимка

Изложбата се превърна в едно от най-посещаваните културни събития в България. Досега около 50 000 любители на изящното изкуство /32 000 продадени билета/ са се насладили на творбите на изящния майстор.

Изложбата е привлякла посетители от целия свят, оставили думи на благодарност в книгата за впечатления. Тя е организирана в шест секции. В първата зрителите имат възможност да се запознаят с фигури от монументалната творба на Роден "Портите към ада". Между тях са прочутата композиция "Мислителят", която изобразява както Данте, така и автора като създател, и "Ева", вдъхновена от "Робите" на Микеланджело. Отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела "Фрагментация на фигурите". "Минотавър", "Ирида", "Кентавърката" са между "илюстрациите" на ключовия за Роден метод асамблаж /съчетания от различни фигури или елементи от тях/ в едноименния раздел от изложбата. Снимка: Уикипедия

Кракът на "Мислителят", дясната ръка на "Музата на Уислър" и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти в секцията "Ролята на цокъла".

След 1900 г. уголемяването заема значителна част от творчеството на Роден - показано е в петия раздел на "Метаморфози". Шестият е посветен на рисунките, които не са предназначени за публика и са показвани чак след 1900 г. Куратор от френска страна на това събитие е Софи Биас-Фабиани, а от българска - Борис Данаилов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!