Руслан Трад: "Ислямска държава" се самофинансира и това я прави опасна дори и за старите й приятели

Снимка: блог на Руслан Трад

Корените на организацията "Ислямска държава" са назад в годините, малко след американската инвазия в Ирак. Това заяви в предаването "12+3" блогърът Руслан Трад, председател на Форум за арабска култура.

Реално погледнато, клонът на "Ал Кайда" в Ирак е много по-малък от този, който е в Арабския полуостров или в Северна Африка. Ръководството на "Ал Кайда" в Ирак постепенно замира, идват нови лица, едно от тези лица е сегашният лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Ако трябва да се предприемат мерки за побеждаване на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, то трябва да се търси отговорът в Сирия.


Своеобразната столица на групировката е град Рака в Сирия. Те си действат като корпорация в момента. По принцип тези организации имат тези елементи на корпоративен модел. Имат както находища на нефт, така и начини да го пласират на пазара. Общо взето, не знаем докъде се простира петролът, който продава "Ислямска държава".


Може би сме изправени пред нещо много ново. Ако беше ясно, че тази и тази служба е създала "Ислямска държава", щеше да е много по-лесно. За разлика от предишния модел с "Ал Кайда", когато имаше буквално държавно финансиране от определени държави от Залива и от служби, като американските в Афганистан от 80-те години и началото на 90-те, то в "Ислямска държава" има по-различен модел, който е по-опасен модел. Става дума, очевидно, за международна организация, мрежа, доста добре изградена.


Пренасянето на информация, на обучение, на данни, на знанието говори за много по-големи мащаби. За съжаление на противниците на "Ислямска държава" в момента организацията се самофинансира, което я прави опасна и за старите й приятели, например Саудитска Арабия... Кувейт. Някои наблюдатели изчисляват в организацията сто хиляди активни бойци и има наплив. Като оставим външните донори и всички фактори, които се възползват от моментното състояние, най-големият донор всъщност е бедността и липсата на образование в тази част на света, разбитата държавност, която абсолютно липсва! Става дума за разочаровани хора, мюсюлмани, които са се отегчили от ислямофобията в доста западни държави, желание за отмъщение, липса на образование. Тези организации възникват от самата почва в Близкия изток, а не от агентите Джонсън и Джонсън, които идват и дават еди-колко си пари "Прави организация!".


Цялото интервю на Петър Волгин с Руслан Трад можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явяват на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден.  Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12 клас. Както всяка година, вариантът беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието от над 11..

обновено на 21.05.18 в 11:41

Инспектори от ИАРА са открили 60 коша за раци при нощна проверка във водите на язовир Батак

При нощна проверка във водите на язовир Батак инспектори от Агенцията по рибарство и аквакултури са открили 60 коша за раци, с различна дължина – от 3 до 8 метра. В тях са открити 150 кг раци, които са върнати в язовира, а съоръженията са конфискувани. Притежателите им все още са неизвестни.  Преди ден, пак в същия район, е задържан мъж,..

публикувано на 21.05.18 в 11:14
Александър Христов

Започва 12-ото издание на ежегодния PR фестивал

12-ото издание на ежегодния PR фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността, ще се проведе днес и утре. Създаването и управлението на съдържание, дигиталната еволюция на комуникациите – това е акцентът на тазгодишното издание на PR фестивала. Все по-важно е съдържанието, което създаваме ние, професионалните..

публикувано на 21.05.18 в 11:13

Сигнали за завишена смъртност във Варненския делфинариум, от там отричат

Две новородени делфинчета са умрели във Варненския делфинариум след 2014 г. при неизяснени обстоятелства. Други две са били обявени за мъртви при раждане. Това съобщава онлайн изданието „Дневник“, което се позовава на информация, получена тази година от източник, работещ в Делфинариума и пожелал анонимност. Според него причината за смъртта на..

публикувано на 21.05.18 в 10:55

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя

Турски гражданин е задържан за подкуп на пътя. При проверка на автопатрул в Свиленград мъжът отказал да даде проба с дрегер и предложил рушвет от 150 евро на двама полицаи.  Шофьорът е задържан за 24 часа, съставен му е акт и му е отнета книжката.

публикувано на 21.05.18 в 10:42

Голяма част от Ямбол днес ще остане без вода заради подмяна на главен водопровод

Голяма част от Ямбол днес ще остане без вода. Причината е подмяна на главен водопровод. В няколко ямболски квартала, включително и централната градска част, водоподаването днес ще бъде преустановено, съобщиха от местното ВиК дружество.  Ремонтът на основния пешеходен мост към градския парк, в момента дава възможност за подмяна и на главен водопровод..

публикувано на 21.05.18 в 10:33

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Андрей Гаджев печели частичните избори в хасковското село Криво поле

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Андрей Гаджев печели частичните избори в хасковското село Криво поле.  За Гаджев са гласували 232 от избирателите, които по списък са 736 души. След него се нарежда представителят на ДПС – Асен Христов.  Активността при вота е била малко над 52 процента.

публикувано на 21.05.18 в 10:29