Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери разговаря в Багдад за новата стратегия срещу "Ислямска държава"

| обновено на 10.09.14 в 17:40
Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и целият свят няма да гледат безучастно как се разпростира злото, причинявано от организацията "Ислямска държава". Това заяви американският държавен секретар Джон Кери по време на посещението си в Багдад.
 
Организацията "Ислямска държава" е проявление на злото, това е една зловеща, терористична организация, която постига целите си единствено със средствата на насилие, репресии и унищожение.

Кери посочи Ирак като ключов партньор в борбата срещу групировката. Той наблегна на очакваната по-късно тази вечер реч на президента Барак Обама за новата американска стратегия в борбата срещу "Ислямска държава":

Президентът Обама ще изложи конкретно всеки компонент на широка стратегия за справяне с тази престъпна организация. В следващите дни аз ще се срещна с лидери от региона и извън него, за да обсъдим как най-добре да използваме свършеното досега и да съберем възможно най-широката коалиция в тази борба, заяви Джон Кери.

По-рано той разговаря с новите иракски лидери за ролята им в новата стратегия срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Необявената визита на Кери в Багдад е първата спирка от регионална обиколка за набиране на подкрепа за новата американска стратегия, която, според него, ще даде резултат само с подкрепата на възможно най-широка коалиция от партньори.
След срещата си с премиера Хайдер ал-Абади Кери заяви, че е впечатлен от плановете му да възстанови военната сила на Ирак и да осъществи мащабни политически реформи.
 
Кери ще посети Саудитска Арабия за разговори в четвъртък с 11 регионални външни министри по въпроса за съвместната кампания срещу "Ислямска държава".

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна