Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат заплатите на строителите на отсечката Белокопитово - Каспичан от АМ „Хемус“

| обновено на 10.09.14 в 17:24
Протест на строителите на АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Със средствата, отпуснати за строителството на отсечката Белокопитово - Каспичан от Автомагистрала "Хемус" в размер на 8 и половина милиона лева ще се платят заплатите на строителите, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева:

Като Агенция „Пътна инфраструктура“ ще подпише споразумение с фирмата - строител с изричното настояване от тези 8,5 милиона да бъдат разплатени всичките дължими суми за заплати, включително и за месец септември.

Финансовият министър Румен Порожанов обясни, че с отпускането на 750 милиона лева за спрените проекти  по оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" ще се плати на изпълнителите.

В момента продължаваме плащанията. Те ще се простират в рамките на ресурсите, които са определени с настоящето решение на правителството, като вече имаме направени плащания, както знаете по „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Нашият стремеж е максимално бързо те да бъдат изпратени в ЕК, така че да хванем влака до края на месец октомври и хипотезата те да ни бъдат възстановени на касова основа в рамките на настоящата финансова година.

До 2 седмици ще има допълнителна информация за състоянието на бюджета  и дефицита. Мерките, предприети в приходните агенции, вече дават резултат, допълни министър Порожанов:

Агенция "Митници" през последния месец успя да намали неизпълнението на плана си, който вървеше между 120 и 140 млн. лв. през последните месеци, на 70 млн. лв. Физическият контрол както на границата, така с мобилните групи по отношение на контрабандата на акцизните стоки, е вече в действие. Близо 1000 тона са горивата, които са заловени, близо 4 млн. са цигарените късове, близо 300 кг са наркотици, от които 293 кг са хероин. По отношение на акцизите и в момента очакваме нарастване на това изпълнение още през месец септември.

Въпреки водните бедствия учебната година ще започне нормално. над 10 млн. лв. отпусна правителството днес за ремонт на училищни сгради, общежития и отопление.
Други близо 11 млн. лв. отново допълнително се дават по бюджета на съдебната власт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени