Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: Банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за КТБ

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Георги Близнашки коментира, че банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за Корпоративна търговска банка, защото ако се допусне грешка, може да има дългосрочни последици.

Служебният финансов министър Румен Порожанов отказа да съобщи подробности от вчерашната среща при главния прокурор по темата за оздравяването на КТБ за мерките, които ще предприеме БНБ, както и кога КТБ ще отвори врати. Порожанов само уточни, че разговорът бил с информативен характер:

Главният прокурор да се запознае със ситуацията от гледна точка на действията на БНБ в рамките на процедурата по особен надзор и да се запознае с мненията и вижданията на тези работодателски и синдикални организации по отношение на тяхната визия, притеснения и опасения от един или друг развой на казуса по КТБ.

Когато БНБ е готова с оценката си, правителството ще разгледа плановете за оздравяване на КТБ:

Ние тези планове ще ги гледаме от гледна точка на това до каква степен мерките, които са предложили, биха били допустими в рамките на евентуални държавни помощи, което се коментира с Европейската комисия и дали се налага подкрепа на държавата от гледна точка осигуряване на ликвидност или на нещо друго.

Служебният премиер Георги Близнашки подчерта, че банковата ни система е стабилна, но трябва да се намери решение за стабилизиране на КТБ:

Ако там се допусне гррепшка, може да има далеко отиващи последици. Знаете, че освен това, че имаме множество дребни вложители, които да речем ще гарантираме по силата на резервния фонд, там са и парите на хранителната промишленост, много общини държат средствата си там. Трябва да се намерят решения за стабилизиране на  тази банка. Аз бих искал най-официално, като министър-председател на Република България да се обърна към г-н Цветан Василев и да го призова да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината, свързана с Банката. Той е ключовата фигура. Не е достатъчно да изпраща писма и зад граница и да прави планове за стабилизиране, но да дойде тук. Банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ.

17 общини са с блокирани сметки в КТБ, но те са гарантирани, обясни Порожанов:

Блокираните средства на общините са между около 80 и 90 милиона. Всички те са гарантирани на сто процента, съгласно изискването за публичните финанси. При неблагоприятна ситуация те автоматично се обезпечават.

Няколко общини вече са поискали безлихвен заем от държавата, за да работят нормално: Заявки са подали 7 или 8 общини, от които сме дали на 4- на Белица, на Раковски и още две. Ние не им даваме 100%, а им даваме от гледна точка на най-необходимите им разходи, които трябва да покрият евентуално до края на ноември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна