Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повече от две седмици преди предстоящите парламентарни избори у нас някои ежедневници избират тази сутрин да открият броевете си с темата за купуването на гласове.

"Труд" акцентира на информацията, че лихвари, купували гласове като съпътстваща дейност и като контрапункт, помества съобщението на МВР, според което 20 дни преди изборите обстановката в страната е много и дори притеснително спокойна.

От публикация в "24 часа" по темата научаваме, че на 5-и октомври се очакват до 200 хиляди купени гласа.

"Стандарт" предупреждава във водещата си публикация, че преференциалният вот може да застраши най-много вторите в листите.

Информацията за протеста на родители от пернишкото село Калище в първия учебен ден, където родители обявиха, че са против идеята децата им да бъдат обучавани заедно с деца на бежанци, също намира място в днешните централни издания.

Под заглавие: "Първокласници станаха жертва на омразата към бежанците" вестник "Сега" акцентира по темата и уточнява, че общинският съвет в Ковачевци е поискал закриване на имиграционния лагер в района до 30-и октомври.

"Монитор" избира за водещо заглавие съобщеното от социалния министър Йордан Христосков за подпомагане на 49 хиляди първолаци в цялата страна.

Вестник "Преса" също избира за акцент на първата си страница началото на новата учебна година: "Плевнелиев би звънеца, четири деца припаднаха". Вестникът пояснява, че това се е случило при откриването на учебната година в Природоматематическата гимназия в Благоевград. Изданието акцентира и на мерките за сигурност, които са били въведени в учебното заведение.

Изданието публикува и обширен репортаж от откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство, като паралелно с това дава подробна информация по друга важна тема - за свободните места и състоянието на студентските общежития.

Темата за възстановяването на пострадалите от наводненията в страната райони също намира отражение в днешните вестници, макар не и на първите им страници. От публикациите научаваме, че седем от най-тежко пострадалите от наводненията райони ще получат финансова помощ от 26 580 640 лева. От предоставените пари най-много са предвидени за община Варна, уточнява вестник "Труд". 

"24 часа" съобщава, че Израел е пратил психолози при наводнените в Мизия и дава повече подробности за инициативата на посолството на Израел у нас "Топло сърце".

Темата за Корпоративна търговска банка също присъства в изданията. От първата си страница вестник "Преса" съобщава, че БНБ била готова на преговори с австрийски фонд за съдбата на КТБ.

Вестниците акцентират и на намерението на Комисията за защита на потребителите да дадат на съд мобилните оператори у нас заради практиката за плащане на неустойки под формата на оставащи такси при предсрочно погасяване на договорите на абонатите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна