Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП-Пловдив започна проверки по пазари и тържища за плодове и зеленчуци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От борсата в пазарджишкото село Огняново започнаха проверките на НАП-Пловдив по пазари и тържища за плодове и зеленчуци. Заедно с Агенцията по безопасност на храните инспекторите следят дали се отчитат всички приходи от продажби, спазват ли се изискванията за внос от трети страни и налице ли са нужните сертификати и документи. В момента на борсата в Огняново вносна продукция почти липсва, продават предимно дребни производители от региона.

Още в началото проверяващите попаднаха пред наредените касетки с грозде на Сюлейман Пингов от село Огняново, но Гоцеделчевско. Избрал е борсата край Пазарджик, защото в техния район заради гръцкия внос цената на килограм десертно грозде е паднала на 80 стотинки за килограм, а тук го продава за лев и двадесет. Оказа се обаче, че не може да представи документи, като обясни, че са в колата на колегата му, но той още не е пристигнал. 

Изкарали сме 100 килограма грозде. Не можем да го продадем. Вложил съм 1000 лева. За 200 лева тук погледни какво става, каза Пингов.

В случая човекът няма документи за регистриран земеделски производител, тоест не може да представи пред НАП регистрационна карта като такъв. Твърди, че продава стоката на земеделски производител, тоест той е нещо като посредник, и се оказа, че той не е регистриран земеделски производител. Влиза в ролята на прекупвач, което съответно води след себе си задължението да има фискално устройство. В случая той няма такова, коментира Божана Илиева – говорител на НАП-Пловдив.

Така на първия проверен на борсата в Огняново беше съставен протокол от проверката със съответните предписания. В едноседмичен срок той трябва да представи изискваните документи. В противен случай ще бъде санкциониран.

Борсата в Огняново е редовно проверявана и повечето от земеделските производители са изрядни, казаха инспекторите от Агенцията по храните. Един от тях е Игнат Николов от Мирянци, който от 15 години произвежда зеленчуци, но казва че е регистриран едва от 4 години.

Плащаме си всички данъци, осигуровки, допълва Николов.

При проверките, които ще бъдат интензивни до края на годината, се следи също за наличието на етикети и за изрядност при работата с фискалните устройства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!