Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата BonBog „Тъпани и гайди” черпи музика и идеи от дълбините на родопския фолклор

БНР Новини
Снимка: личен архив

Цветни, оригинални, преплитащи традиция и алтернативен звук са изпълненията на един, смело може да го наречем, уникален състав. BonBog „Тъпани и гайди” са избрали за свое име музикантите. Гайдарите в него са: Григор Лалов, Лазар Керемедчиев, Костадин Канев, Росен Росенов. Участват още народната певица Валентина Добрева, Хорхе свири на диджериду, а Петър Йорданов-Бъни – на тъпан. Бъни бе гост на Радио България. Донесе първите записи на групата и разказа историята й:

Събра ни случайността, макар че често нещата само привидно са случайни. Преди около четири години се запознахме с един от гайдарите, с когото сега свирим. Започнахме да репетираме и установихме, че гайдата с акомпанимент на диджериду и кахон звучи интересно. След това дойдоха и останалите музиканти и днес сме голяма формация. Гайдарите са от Смолян и от деца свирят заедно. Сега живеят и работят в София и са част от BonBog „Тъпани и гайди”. При последните ни участия имаше петима гайдари, двама души на диджериду, двама на тъпан и народната певица Валентина Добрева. Тя е нашият славей. Помага ни с аранжиментите, защото е най-ерудираният в музикално отношение член на групата. Голяма част от концертите, които изнасяме, организираме сами. Приютяват ни клубовете, а интересът към музиката ни е голям. По себе си съдя – преди съм ходил на гайдарското надсвирване в село Гела, за да слушам тази уникална родопска музика, но то е само веднъж в годината. Пренесени в клубовете тези мелодии радват публиката, която в един момент се хваща и на хоро. Това ни подтиква да продължаваме да работим.

Очен лекар, готвач, графичен дизайнер, пожарникар… Различни са професиите на хората, които съставът BonBog „Тъпани и гайди” е събрал. Гайдарите свирят традиционни мелодии, а ние ги допълваме” – продължава Бъни. „Музиката ни е донякъде алтернативна, защото има диджериду и кахон – инструменти, които не се използват в българския фолклор. Но от друга страна изпълняваме песни, наследство от прабабите и прадядовците на нашите гайдари от родопския край. Това е изворът, от който черпим музика и идеи, затова мелодиите влизат надълбоко в душата на човек.

Една от задачите на BonBog „Тъпани и гайди” е да върне младите българи към корените им. Затова за своите изяви, най-вече през лятото, групата избира места сред природата – там музиката й се чувства най-добре. Всички свирят от сърце и магията се получава – българският фолклор увлича и кара публиката да заиграе в своеобразен транс.

Бяхме на доста фестивали през 2014 година. Местността Беглика бе едно от местата, които най-много ни хареса, наред с „Узана поляна фест”. Свирихме и на фестивал в Македония. Досега не сме виждали подобни формации като нашата, защото комбинацията между гайда и диджериду е уникална. Предстои ни участие на фестивала „София етно фюжън”, и двете му части. Първата е на 25 и 26 септември в столичния клуб Mixtape 5, а втората е месец по-късно. Към това събитие има и уъркшоп, в който всеки ще може да пробва да свири на гайда. Ще има и майстори на български народни музикални инструменти. Наред с ангажиментите усилено репетираме, защото мечтаем да издадем албум с наша музика. Две от песните вече са готови. В студио ни е по-трудно да работим, защото силата ни е сред хората, живото изпълнение е естествената ни среда.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна