Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската култура от края на 19 век "оживява" в Ловеч

Снимка: wikipedia

Градската култура от края на 19 век "оживява" в Ловеч. За шести пореден път в стария квартал на града ще се състоят  "Варошлийски вечери". Техен организатор е Регионалният исторически музей в Ловеч, с партньорството на Община Ловеч,  Ловчанско читалище "Наука - 1870 г.", Център за работа с доброволци при регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" и  Драматичен театър - Ловеч. С името на най-стария ловешки квартал - "Вароша", "Вечерите"  представят пред широката публика градската култура от края на 19-и и началото на 20-и век с всички нейни аспекти - архитектура, духовна култура, мебели, облекла, ястия и други, съобщи за БТА Елена Георгиева от Регионалния исторически музей. По думите й идеята е с всички средства да се пресъздаде атмосферата на периода и да се запознаят гражданите с неговите особености. Гостите на събитието ще успеят да се "разходят" из стария Ловеч. Ще дегустират ястия, приготвени по стари градски рецепти, ще си направят снимки в ретро декор, ще чуят известни стари градски песни. 

Първата "Варошлийска вечер" е днес. Гражданите и гостите на Ловеч ще се насладят на оперетния концерт "От Виена до Бродуей" на Софийския музикален театър. Представлението ще е на откритата сцена на площад "Тодор Кирков" в квартал "Вароша"от 18.00 часа. Втората "Варошлийска вечер" - 20 септември, ще започне с кулинарния конкурс "Стара варошлийска кухня". Той ще бъде в три категории: "Традиционно варошлийско ястие", "Солена  баница" и "Домашно сладко". Компетентно жури ще избере  победителите във всяка категория, а много изненади и награди очакват всички участници. Началото на конкурса е от 17.00 часа на площад "Тодор  Кирков". Приготвените ястия ще могат да се дегустират.

Посетителите на "Варошлийски вечери" ще могат да си направят и ретрофото, като се запознаят с облеклото по това време. Сред характерните за Ловешко занаяти от 19-20 век са абаджийство, кафтанджийство, халачество, платнарство, бояджйство, чохаджийство. Етнологът Силвия Вутева разказа, че майсторите са внасяли от Западна Европа сукно, с което са изработвали мъжки и женски дрехи. Техните изделия били предназначени за по-заможните градски жители, каквито са били в кв. "Вароша". За мъжете чохаджиите са шиели потури, къси и дълги кюркове с кожена  подплата, изобразени на ктиторските портрети, изографисани от Захари Зограф в Троянския манастир. Женските дрехи били от фино сукно. Това са аби, джубета и кюркове, подплатени със скъпи  лисичи кожи, салтамарки, украсени със сърма, копринени елечета и фистани. Впоследствие абаджийството става един от  най-разпространените занаяти в Ловешко, казва още Силвия Вутева. То обхваща организацията на производството на платове, както и ушиването и продажбата на готови стоки. Занаятът възниква въз основа на добре развитото производство на аби и шаяци, от които векове наред са се изработвали традиционните носии. Предпоставка за разцвета на абаджийството е било добре развитото овцевъдство в планинските райони. Изделия, резултат от тези занаяти, също ще могат да се  видят по време на "Варошлийските вечери".

Друга изненада са изпълненията на стари градски песни от Дочка и Красимир Андрееви и на певческата група при народно  читалище "Пробуда - 1926 г." - село Йоглав. Ще бъде представена и книгата "Покритите мостове в Ловеч" на екскурзовода от отдел  "Етнография" при Регионалния исторически музей Пламен Ечков. На Покрития мост по време на "Варошлийски вечери 2014"  ще бъде показана гостуващата изложба на Регионалния исторически музей във Велико Търново "Разрушение и съзидание" по проект "Майсторът и времето", реализиран от Института по математика и информатика към БАН. Експозицията съдържа 15 пана със снимки и информация за 50 обекта, за които е доказано, че са на Кольо Фичето - църкви, мостове, жилищни и обществени сгради. Организатори на изложбата са Институтът по математика и информатика към БАН, РИМ - Велико Търново, и Регионалната народна библиотека "П. Р. Славейков" - Велико Търново.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени