Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разногласия между основните политически сили в Шотландия за по-голямо самоуправление

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като Шотландия гласува да остане в рамките на Обединеното кралство вече се наблюдават разногласия между основните политически сили по въпроса за предоставянето на по-голямо самоуправление.

Политиците в Англия и Шотландия започват да обсъждат как ще бъде управлявана Великобритания в бъдеще след като гласоподавателите на север отхвърлиха независимостта на Шотландия. В Манчестър, делегати на конференцията на Лейбъристката партия се събират, за да излязат с отговор на гласуването с „не” в референдума.

Бившият министър-председател Гордън Браун, който изигра голяма роля в кампанията срещу независимостта, днес ще произнесе реч в Шотландия за уроците, които трябва да бъдат извлечени от референдума. Големи промени се очакват в ръководството на Шотландската  национална партия след като първият министър на Шотландия, Алекс Салмънд, оповести, че се оттегля от поста.

Резултатите в четвъртък вече показаха, че има съществени разногласия по въпроса за графика и размера на предоставянето на по-голямо самоуправление. Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд даде ясно да се разбере, че едва ли ще подпише предложенията на премиера Дейвид Камерън за даване на нови правомощия на аглийските депутати. Той предлага провеждането на национална конституционна конвенция за обсъждане на въпроса.

Дейвид Камерън предлага система, според която само депутати от Англия могат да гласуват по английските дела в парламента. Той допълни, че трите основни партии в Уестминстър ще изпълнят обещанието си за нови правомощия на шотландския парламент.  Обвързването на двете неща обаче, според лейбъристите, е „нож с две остриета”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна