Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Киссе: Областите в Украйна, населени с българи, са обезпечени само с 1/3 от необходимите им въглища

Снимка: http://antonkisse.com


Областите в Украйна, населени с българи, са обезпечени само с една трета от необходимите запаси от въглища за зимата, каза за "Хоризонт" Антон Киссе - председател на асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада. На Украйна не ѝ достига не само газ заради спора с Русия, но и въглища заради бойните действия в Донбас, каза Киссе:

Сега от там не можем да докараме влаковете. Имаме проблеми в детските градини и в болниците, в училищата. До нас половината Бесарабия повече от половината - 65% не е газифицирана, тя е на въглища. Вчера бях в Бесарабия, където обсъждахме тези въпроси. Изпращаме делегации към Донбас да видим какви възможности има, какво да правим. Друга делегация отиде в Полша. При възможност от Полша каква цена ще бъде? Министерският съвет се занимава, дири от други държави.

Според украинския депутат от български произход влизането в сила година по-късно на споразумението за свободна търговия с ЕС ще даде време за адаптация на Украйна:

Нашият край произвежда много вино, хубаво вино. Досега за Русия го изнасяхме. Квотата, която ЕС ни даде е 10 000 тона. Да кажем така, само един район в Бесарабия може да продаде толкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна