Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарят незаконни сгради в рибарското селище Ченгене скеле

Снимка: БГНЕС

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас ще бъде принудително премахната масивна двуетажна сграда. Акцията по събарянето на незаконната постройка е на Регионалната дирекция за строителен контрол. Тя трябваше да се проведе на 10-и септември, но беше отложена заради бедственото положение в селището.

7 незаконни рибарски къщи в местността Ченгене скеле ще бъдат съборени до края на годината. По план първата от тях ще бъде премахната днес, каза началникът на Регианалната дирекция за строителен контрол инж.Ваня Радева.

За този район има издадени 252 заповеди за премахване, влезли в сила, от които 107 незаконни строежа вече са премахнати. Предстои да бъдат премахнати още 145. В обозримо бъдеще предстои премахване на 7 сгради, с 6, от които са сключени договори. А също така имаме постъпили оферти от фирми, които са кандидати за извършване на премахването на 3 незаконни строежа.

Заради бедственото положение, при което бяха наводнени десетки рибарски къщи, част от тях бяха отнесени от приливната вълна, а в залива все още има потопени рибарски лодки, акцията по събарянето на поредната масивна къща беше отложена.

За рибарското селище Ченгене скеле община Бургас е изготвила Подробен устройствен план, но за да влезе той в сила, се чака акт на Министерството на земеделието и храните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!